На 11 март 2020 г. Световната здравна организация официално обяви разпространяващата се в много държави в света зараза с COVID-19 за пандемия. Правителствата на много държави в света, сред които и това на България, предприеха спешни мерки за намаляване на разпространението на вируса. След като в България бяха доказани случаи на болни от коронавирус, правителството обяви извънредно положение и наложи мерки за самоизолация на гражданите в домовете им. 

 

И докато изолацията е необходима, за да се снижи кривата на заболеваемостта от коронавирус и да се опази физическото здраве на възможно най-голям брой граждани, психичното ни здраве остава на заден план. А то е също толкова важно, колкото и физическото. 

 

В условията на социална изолация много хора, които вече страдат от психични проблеми могат изпитат влошаване на симптомите, а при други липсата на социален контакт може да доведе до отключването на такива. 

 

От друга страна, стресът, на който хората са подложени, поради постоянния поток от информация също може да окаже силно негативно влияние върху психиката им. Повечето от нас в момента са принудени да се адаптират към нова житейска ситуация – с недостатъчно социални контакти, изолация от близки и роднини, работа от вкъщи или принудителен отпуск, битови проблеми, финансови затруднения и много други. В умерени количества стресът е полезен, тъй като той представлява състояние, в което тялото ни се подготвя или адаптира за различни ситуации, отключва се система за реакция за предпазване от опасности. Негативният стрес, от своя страна, води до изтощаване на тялото. 

 

В условията на пандемия от вирус, за който все още няма нито ваксина, нито специфични лекарства, който може да доведе до фатални усложнения, несъмнено много хора изпитват чувство на страх. Страхът за целостта на тялото ни и за собственото ни здраве е един от най-често срещаните, наред с този за здравето на нашите роднини, близки, приятели. Информацията, че вирусът се понася най-тежко и може да има фатален изход при хората над 60 години, също създава чувство на страх за здравето на нашите родители и възрастни роднини, които попадат в тази възрастова категория. 

 

За хората, които вече се борят с хроничен здравословен проблем, настоящата ситуация може да е натоварена с допълнително чувство на страх, поради нуждата от често посещение на медицински заведения (където обикновено има голям брой болни), несигурност и неяснота как ще продължи лечението им в условията на криза, невъзможност за набавяне на някои медикаменти и т.н. Някои хронично болни попадат в групи с по-голям риск от усложнения в случай на заболяване с коронавирус, което прави ситуацията да изглежда още по-страшна.

 

Всичко това създава в хората усещането за липса на контрол над случващото се, безизходица, безпомощност. Особено за хората, които страдат от определени видове тревожни разстройства, липсата на контрол над ситуацията може да доведе до засилване на симптомите.

 

И дори и да смятаме себе си за психично здрав индивид, е много важно да обърнем внимание и да положим грижи за психиката си в условията на социална изолация. Важно е да знаете, че е напълно нормално в тези условия човек да се чувства тъжен, стресиран, тревожен, претоварен, преуморен, объркан.

 

Ето някои полезни стъпки, които всеки от нас може да предприеме вкъщи, за да се чувства добре и да компенсира емоционалните дефицити, причинени от наложената карантина. 

 

1. Информирайте се за основните факти

 

Всичко познато е поне една идея по-малко плашещо. Ето защо запознаването с достоверна информация за самия вирус и за разпространението му могат да ни помогнат да се преборим със страха, негативния стрес и усещането за тревожност. Информирайте се предимно от официални информационни канали (например уеб-сайтовете на Световната здравна организация, Министерството на здравеопазването, Националния център за обществено здраве и анализи).

Медиите често представят информация, която е твърде политизирана и имат склонността да “заливат” зрителите с новини по темата целодневно. В социалните мрежи се публикуват множество фалшиви новини или подвеждаща информация, които могат да засилят тревожността, стреса и чувството на страх. Ето защо ви съветваме да ги ограничите, например можете да определите конкретен период от деня, в който да се информирате контролирайки количеството и качеството на полученото съдържание.

Бъдете критични към източниците на информацията и отсявайте фалшивите такива. Ето това видео на Европейския парламент може да ви помогне да различите фалшивите новини с няколко лесни стъпки.

 

2. Придържайте се към структуриран дневен ритъм

 

Ако ви се налага да работите от вкъщи, вероятно няма да ви е лесно да свикнете с този нов начин на работа. Възможно е в началото да ви е трудно да се концентрирате и да задържите вниманието си върху изпълнението на определена дейност. Ако вече имате установено работно време, експертите съветват да се придържате към него, доколкото е възможно, така стресът за организма ви ще е по-малък, а и няма да загубите форма. Определете и спазвайте конкретни периоди от деня за почивка и развлечение.

Ако пък не ви се налага да работите от вкъщи или сте в отпуск, структурата в ежедневието отново ще ви е от полза. Можете да използвате свободното време, за да свършите задачи у дома, за които през останалото време не ви се е отдала възможност – ремонти, чистене, подреждане, организиране и т.н. Отново определете и спазвайте периоди за работа и за развлечение. 

Структурата в ежедневието ни връща поне отчасти усещането за контрол над ситуацията, а редуването на задачи и развлечение ни даваж усещането за удовлетвореност от постигнатите резултати. 

 

3. Физически упражнения и спорт

 

Научно доказано е, че физическата активност намалява стреса. При спорт тялото ни произвежда повече от хормоните на щастието, в следствие на което се подобрява настроението, притъпява се чувството на болка и се повишава самочувствието на човек.

В условията на социална изолация спортът вкъщи е единствената ни възможност. Вариантите и видовете спорт, от своя страна, са в голяма степен неограничени. Голям брой спортни центрове (FITTEAMIMPACT, BBteam, Pulse Fitness & SPA) и инструктори (Румяна Илиева) предоставят възможността за онлайн сесии, много от тях го правят и безплатно, като принос за справяне с кризата.

Може би сега е момента да започнете нов спорт? Или да постигнете ново ниво в спорта, с който се занимавате отдавна? Всичко зависи от вас – изберете физическа активност, която ви допада и ви помага да се справите със стреса и ѝ се отдайте!

 

4. Йога и медитация

 

Те представляват практики за свързване на тялото, душата и ума, които съчетават физически пози, контролирано дишане, медитация и релаксация. Ползите от йогата и медитацията за справяне със стреса също са научно доказани, макар че рядко ще срещнете лекар, който ги препоръчва. Все повече йога студиа (безплатни практики с Милена Голева,Yoga Vibe online) също пренасят част от сесиите си онлайн, а в интернет пространството са достъпни и множество медитации (безплатни медитации от DeviFlow, релаксиращи практики с Милена Голева, съвети и курсове по медитация от Art of Living  и др.), които помагат за успокояване и релаксация. 

 

5. Не спирайте да общувате с любимите си хора

 

Независимо дали живеете в един и същ дом или ви делят много километри, физическата изолация не бива да е причина да спрем да общуваме. Точно обратното. Ако живеете с най-близките си, сега е моментът да прекарвате повече време с тях в приятни семейни занимания в домашния уют. 

Да бъдеш откъснат от близките си, причинява неприятни емоции целогодишно, но в условията на социална изолация това усещане може да се засили. Ако семейството ви живее надалеч, възползвайте се от възможностите на новите технологии – видео разговорите могат да ви помогнат да поддържате контакта с тях и да преодолеете чувството на самота. 

 

6. Полагайте грижи за себе си и запълнете времето си приятни дейности

 

В настоящия момент грижата за себе си е по-важна от всякога. Преди да можем да полагаме грижи за близките си, трябва да сме се погрижили за себе си. А това включва различни неща за всеки от нас, но преди всичко трябва да обърнем внимание на основните ни потребности – достатъчно сън, домашно приготвена храна, приемане на достатъчно течности, физическа активност, приемане на задължителни медикаменти… 

От друга страна, запълването на времето със занимания, които са ни приятни, помага да откъснем мислите си от темата, която ни причинява стрес и страх. Четене на книга, арт занимания, любим сериал, онлайн излъчвания на концерти (Берлинската филхармония, Софийската филхармония), опера (Софийска опера и балет, Парижка опера и балет, Метрополитън опера, Виенската опера и др.), театър (Театър Възраждане) и т.н. – всичко, което ни доставя удоволствие. В допълнение, сега е моментът и за самоусъвършенстване. В интернет пространството са достъпни множество (платени и безплатни) курсове в различни области (например безплатните курсове на СофтУни по много теми в областта на информационните технологии). Ученето също ще занимава мислите ни и ще ни попречи да мислим за заплахата от COVID-19, а повишаването на знанията и квалификациите ни ще повдигне и самочувствието ни и уменията ни. 

 

7. Станете част от онлайн общност за взаимопомощ

 

В интернет пространството хора от най-различни групи в обществото се обединяват в групи за подкрепа – хора с хронични заболявания, хора с психични проблеми, хора с увреждания и т.н. Като част от тези общности всеки член може да получи и даде подкрепа, като и двете имат положително влияние върху емоционалното му състояние. Общностите за взаимопомощ позволяват на членовете си да обменят опит, идеи и информация за справяне в различни ситуации.

 

8. Потърсете помощ от професионалист

 

Ако изпитвате непреодолими трудности да се справите, не забравяйте, че винаги можете да се обърнете към професионалист (психолог, терапевт). Като принос към мерките за справяне с кризата, много психолози и терапевти предлагат онлайн консултации, някои от тях дори безвъзмездно (Милена Маринова, терапевт).

Ако изпитвате трудности да се справите със симптомите  на установен психически проблем, обсъдете с терапевта си възможността за онлайн консултации. Ако нямате установен проблем, но все пак се затруднявате в справянето с емоциите си, помнете, че не е страшно или срамно да потърсиш помощ, противно на широко разпространеното в обществото ни мнение. 

 

В заключение, добре е да имаме предвид, че пандемията с COVID-19 и настоящата ситуация на социална изолация, няма да продължат завинаги. Всичко това ще премине.

За съжаление, за голяма част от хората, настоящата криза не е единствения проблем, пред който са изправени. Затова е важно да намерим баланса между различните житейски затруднения, които изпитваме и да погледнем настоящата ситуация в перспектива, за да оценим реалистично въздействието ѝ върху живота ни.

Важно е да помним, че заедно като общество можем да преминем през това. Източници:

https://www.bbc.com/news/health-51873799?fbclid=IwAR2SMRZGUuKsKgT-jmzh8LbREcaCnyIQf3Tm4E-G11iHEMzlYHHybj5GL4E

https://www.mindbodygreen.com/articles/dealing-with-stress-in-age-of-covid-19-cdcs-recommendation

https://ncpha.government.bg/bg/menu-health-info-publications/dealing-with-stress-bg

https://www.nytimes.com/2020/03/18/smarter-living/coronavirus-anxiety-tips.html?fbclid=IwAR2F97QSPr0uGfHF7ScWJChKBVqGKxOs_uMnzI51JiHmRfhny6eK_ZE386A

https://blogs.psychcentral.com/recovering-narcissist/2020/03/3-ways-the-coronavirus-pandemic-is-affecting-trauma-survivors-and-victims-of-narcissists-and-how-you-can-cope/

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash