Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” е основният партньор на новоразкрития Eндометриоза център към МК “Д-р Щерев” в София.

Центърът включва мултидисциплинарен екип от водещи специалисти в няколко медицински специалности и съпътстващи лечението направления. Основната мисия на центъра е да предлага комплексен подход към профилактиката, диагностиката, терапията и поддържащото лечение, като по този начин да се третират всички аспекти на заболяването ендометриоза.

Добрата новина е, че под един покрив ще могат да бъдат извършвани всички необходими диагностични и терапевтични процедури, които са свързани с лечение на ендометриоза и на нейната симптоматика – от диагностика през лечение на болката, безплодието, медикаментозно и оперативно лечение, асистирани репродуктивни технологии до поддържащата терапия, която включва промяна на начина на живот, настройката на жената към заболяването и към лечение, а също така подпомагане на основното лечение чрез допълнителни терапевтични подходи, като профилактика, промяна в хранителната диетата, както и предлагане на комплекси от физиотерапевтични процедури и пакети.

 

Какви специалисти ще работят в Ендометриоза центъра?

 

Завеждащ центъра по ендометриоза е доц. Надя Магунска – АГ специалист и оперативен гинеколог с дългогодишен опит в ендоскопската гинекологична хирургия. Доц. Н. Магунска има дългогодишен опит с пациенти с ендометриоза, множество обучения и сертификати и е ангажирана сериозно със заболяването. Тя ще отделя повече време на пациентите с ендометриоза при консултациите с цел сваляне на детайлна анамнеза и индивидуално отношение към всяка една жена. “Отворени сме към всеки един пациент и сме готови да предложим комплексно лечение!” – доц. Магунска

 

Отворени сме към всеки един пациент и сме готови да предложим комплексно лечение!” – доц. Магунска

 

 

Специалистите в ендо центъра ще работят в следните области: оперативна гинекология, репродуктивна медицина, хирургия, терапия на болката, урология, образна диагностика, физиотерапия, психология, нутриционистика и изготвяне на хранителен режим.

Всеки от членовете на екипа е специалист в своята област и има задълбочени познания по отношение на ендометриозата. Доц. Магунска ще ръководи екипа като ментор и колега. Всеки случай се оценява индивидуално и опитът на екипа ще позволява да се поемат и най-трудните случаи.

В МК “Д-р Щерев” ще бъде подготвен специален график за пациенти с ендометриоза, за да може всеки пациент да има пълен достъп до всякакъв тип специалисти и консултации. Всеки един специалист ще има отделен график за пациентите с това заболяване. Всеки индивидуален случай ще се обсъжда комплексно от мултидисциплинарния екип и пациентът ще бъде насочван към определен лекар спрямо нуждите и състоянието му. Целта е да се скъси пътят на пациента до съответния специалист и да се елиминира лутането между различни лекари.

 

Управление на болката при енодметриоза

 

Болката при ендометриоза като най-често срещан симптом може да бъде много изтощителна и с времето да се влошава. При това заболяване пациентите изпитват остра, но и хронична болка. Основният симптом, който диктува менажирането на заболяването, са нивата и зоните на болка. Въпреки че пряка корелационна връзка между степента на болката и стадия на заболяването не е открита, болката може да е толкова силна, че да пречи на обичайни дневни дейности като ходене или навеждане, а в леглото може да предизвика сковаваща и нетърпима болка. В това описание със сигурност се припознават стотици жени, страдащи от ендометриоза. Генерално степента на болка влияе пряко на качеството на живот на пациентите с това заболяване.

АГ специалистите често са безпомощни, когато стандартните обезболяващи не работят. Ето защо имаме нужда от специалисти по терапия на болката. В лицето на проф. Силви Георгиев – анестезиолог в МК “Д-р Щерев” пациентите с ендометриоза ще открият нови начини за справяне с болката. Направленията в които ще се работи за управление на болковия синдром включват: стандартни обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни, транс-дермални методи, йонофореза, локални анестетици и др.

 

“Мултимодалният и индивидуален подход към болката е ключът към правилната терапия на пациентите с ендометриоза”, твърди проф.Силви Георгиев

 

С цел да се отложат последващи операции във времето или да се облекчат нетърпимите болки, физиотерапията също може да бъде добра опция в някои случаи. Физиотерапията отпуска напрежението в съкратените тазови мускули и третира срастванията, в зависимост от конкретния случай на пациента. В МК “Д-р Щерев” има на разположение и физиотерапевт, който ще работи с пациенти за болката, но и постоперативно за по-бързо и ефективно възстановяване.

Вижте повече за физиотерапевтичните подходи при ендометриоза:

Видео с Надя Гелова – физиотерапевт и лектор в Ендо Март 2022  

Статия за управление на болката при ендометриоза 

Оперативната хирургия особено при дълбока ендометриоза също може да бъде успешен метод в третирането на болката, особено в дългосрочен план.

 

Постоперативна грижа за пациентите с ендометриоза

 

Освен физиотерапевтичната грижа и рехабилитация след операция при ендометриоза, дългосрочната визия за терапия на всеки пациент е много важна. Трябва да имаме предвид фактори като възраст, репродуктивен път, социални и икономически фактори и др., за да се оцени правилната терапия за всяка една жена с ендометриоза. Не на последно място се взима предвид и симптоматиката на заболяването, тъй като при някои жени напр. то протича без болка, но щетите нанясяни от ендометриоза в дългосрочен план не корелират пряко с този симптом.

Постоперативната грижа осигурява спокойствие и качество на живот в дългосрочен план, затова и нашата препоръка към всички пациенти е да комуникират със своите лекуващи специалисти за поддържащи терапии особено след оперативна намеса. Това е и една от целите на Ендометриоза центъра, именно да осигури на такава грижа на пациентите, дори и на оперирани в други болници или клиники.

Една от предпоставките за грижата в дългосрочен план е именно добрата и навременна комуникация между лекари и пациенти.

Вижте секцията Операция в нашия сайт, ако ви предстои хирургична интервенция. 

 

Как можете да запишете час за Ендометриоза център?

 

Пациентите, диагностицирани с ендометриоза, които се нуждаят от различен вид терапия или поддържащо лечение или такива, които тепърва имат необходимост от диагностициране могат да запишат час за начална консултация при доц. Надя Магунска чрез контактния център на тел. 02 920 09 01 или чрез онлайн формата за записване тук: https://shterevhospital.com/za-nas/zapishi-chas (Необходимо е да изберете „кабинет“: Ендом. център: диагностика и оп. Гинекология“.)

От МК “Д-р Щерев” препоръчват независимо от какъв тип диагностика, терапия или поддържащо лечение има необходимост пациента, първата консултация да бъде с доц. Надя Магунска, която ще насочва към най-подходящия специалист от мултидисциплинарния екип на Ендометриоза центъра.

 

Повече информация за всички аспекти свързани с работата на Ендометриоза центъра на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вижте на специализираната секция тук: https://shterevhospital.com/endometriosis_center