Репродуктивни проблеми

Един от най-тежките за преодоляване аспекти, са трудностите да станеш майка. Все пак, не приемайте безплодието като присъда, то може да е само временно, и знайте, че има множество неща и специалисти, които могат да помогнат в пътя ви.

Подготовка за бременност

Подготовка на тялото за бременност

Техники и методи за подготовка на тялото за бременност. Протоколи за хранене, добавки, физиотерапия, остеопатия, акупунктура, спорт, инфрачервена сауна, кислородна барокамера и др. Особено подходящи за жени с малки шансове за естествено забременяване или след тежка ендометриоза и изтощени от болка и операции. 

Подготовка на тялото за бременност - втора част

Михаела Шехова споделя още стратегии и методи за подготовка, включващи ароматерапия и етерични масла за различните проблеми, свързани с ендометриоза, билки, които подкрепят организма, подходящо хранене, медитация и дишане, добавки и качествен сън. Всички тези стратегии подпомагат естественото зачеване, някои са подходящи при инвитро процедури.

Храни за повишаване на фертилитета, които насърчават метаболизма на естрогена

Доминирането на естрогена или повишеният естроген спрямо нивата на прогестерона (или нивата на тестостерон при мъжете) е голям проблем в съвременния свят по много причини, но има храни, които могат да повлияят положително хормоналния баланс, да подобрят метаболизма на излишния естроген и да подпомогнат фертилитета.

5 храни, които подобряват фертилитета и продукцията на прогестерон

Прогестеронът е много важен женски хормон, синтезиран в надбъбречните жлези и яйчниците. Той има решаваща роля за менструалния цикъл, фертилитета и феталното развитие на плода. Високото ниво на прогестерон е съществено важно за поддържането на нормална и здрава бременност.

Пробиотиците и тяхното влияние върху репродуктивното здраве и жените с ендометриоза

Бактериите са от решаващо значение за нормалното функциониране на човешкото тяло, а идеята зад пробиотиците е, че консумирането на определени видове бактерии може да помогне за подобряване на имунитета, с чиято дисфункция учените напоследък свързват появата на ендометриоза.

Ендометриоза, бременност, раждане и след това

Kогато говорим за ендометриоза и репродуктивни проблеми, често забравяме какво става след успеха. Представяме си, че всичко е цветя и рози, но дали е точно така разказва Ваня Стойчева. 

Безплодие

Проучване изследва ролята на възпалението при безплодие свързано с ендометриоза

Проучването изследва ролята на възпалението при безплодие и ендометриоза и неговото потенциално лечение с имуномодулаторни подходи и стволови клетки.

Ендометриоза и безплодие

Mежду 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, се оказват с ендометриоза, въпреки че диагнозата не е задължително да води до безплодие. Голяма част от тях научават за заболяването си твърде късно, едва когато започнат опити за зачеване и се сблъскат с редица проблеми.

Стресът и репродуктивното здраве

Че стресът влияе на възможността за забременяване като че ли е известно на всички, но нито правим нещо по въпроса, нито разбираме достатъчно добре за какво става дума. Разберете какво се случва с тялото ни, когато сме поставени в стресова ситуация и как това се отразява по-конкретно на репродуктивното ни здраве.

Техники за асистирана репродукция (АРТ)

Финансиране на АРТ от ЦАР

Научете повече за условията, при които Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) финансира процедури – кои са финансираните процедури и методи и какви са индикациите, при които се финансират, както и как да кандидатствате при необходимост.

Нивата на анти-мюлеровия хормон (АМХ) и какво наистина означават те за фертилитета на жената

Нивата на AMХ се регулират от хормона гонадотропин като производството на АМХ е най-високо в преантралните и малките антрални стадии (по-малко от 4 mm диаметър) на развитието на фоликулите. Минавайки тази точка на растежа, нивата на АМХ намаляват и накрая спират, докато фоликулът продължава да расте.

Рубрика в сп. "Искам бебе"

10 въпроса, които да зададем на лекаря си преди инвитро процедура, ако имаме ендометриоза

Както при всяка медицинска интервенция, инвитрото изисква високо ниво на доверие в лекуващия лекар и неговия екип от специалисти. Когато лекарят е готов да отговори на въпросите на пациента, това е ясен сигнал, че има план за лечението на конкретния пациент, направил е оценка на потенциалните рискове и усложнения, и знае как да постъпи във всяка ситуация.

Инвитро история: Кати

Катерина Иванова споделя своя опит с 4 години безплодие, два инвитро опита по време на Ковид, една успешна процедура в чужбина и много изпитания по пътя. 

Инвитро история: Таня

Таня Панорова има ендометриоза и СПКЯ и цял живот мечтае да бъде майка, но не предполага през колко изпитания ще трябва да мине за да осъществи мечтата си. И все пак, при нея стимулациите не помагат и се налага да избере инвитро, но за сметка на това успява още първия път. 

Да си родител с ендометриоза

Ще бъда ли родител с ендометриоза?

Михаела Шехова разказва за своите притеснения на фона на дългогодишен живот с етикета безплодие и как се справя по пътя към желанието да бъде майка.

Какво е да бъдеш родител с ендометриоза?

Ваня Стойчева и Лора Петрова-Джамбазка споделят своите истории за пътя, усилията и осъзнаванията на това какво е да си родител с ендометриоза и за шанса да получиш една нова гледна точка към живота.

Моята десетгодишна борба с ендометриозата

Теодора има 10-годишна одисея в пътя си да стане майка, в която преминава през множество изненади, неясноти и операции дори операция по спешност, но в крайна сметка намира начин да се погрижи за себе си и да даде възможност на тялото си да се подготви да стане майка.

Ендо истории: Лора Ризова

Лора има тежка форма на ендометриоза, но решава, че хормоналното лечение не е достатъчно добро решение за нея и започва сериозни промени в начина си на живот и на хранене и се обръща и към хомеопатията. Благодарение на тези промени успява да забременее и да стане майка. 

Ако имате нужда от помощ

Пътят към майчинството може да бъде осеян с множество стресови фактори и психологически предизвикателства. Всяка подкрепа е от значение, включително и от психолог, който специализира в тази област. Ако решите, че имате нужда от такъв, направете първоначален разговор, в който да се ориентирате дали се чувствате добре с дадения специалист и да попитате за всичко, което ви интересува. 

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: