Целебните свойства на рициновото масло са известни още от древността. Билката е била позната на древните египтяни и гърци, както и римляни. Познато е като Palma Christi или Дланта на Христос.

Рициновото дърво е маслодайно растение, с произход от Африка, което достига до 10 м височина и може да живее до 10 години. В България билката вирее само като едногодишно растение. Рицинът притежава в структурата си цианова групировка. Установено е, че той е слабо отровен и това се дължи на съдържащите се в рициновите семена алкалоид рицинин и белтъка рицин.

Рициновото масло е прозрачна или слабожълтеникава гъста течност със специфичен вкус и мирис. Билката се използва за получаването на рициново масло за медицински цели, което чрез съответната преработка се освобождава от отровните и баластните вещества. Медицинското рициново масло е фракция, получавана при студено пресоване на семената. За разрушаване на отровния белтък рицин маслото се обработва с гореща водна пара.

Като ненаситена мастна киселина, рициноловата киселина, намираща се в рициновото масло, има много лечебни способности – от поддържане на лимфната система и засилване на кръвообръщението до антибактериални свойства като предотвратяване растежа на вируси, бактерии, дрожди и плесени.

Компресът с рициново масло

е най-добрата техника за снабдяване с енергия на област в тялото, която се опитва да преодолее стагнация. Това е мощна техника, която поражда движение в тялото и има особено добро въздействие върху черния дроб, дебелото черво, репродуктивните органи, но ще повлияе и върху всяка друга област на възпаление или токсичност.

Компреси от рициново масло са много ефективен начин за лечение на проблеми, свързани с безплодие, като и ендометриоза, фиброиди, кисти на яйчниците, поликистоза и болезнен менструален цикъл. Аюрведичната медицина препоръчва компресът като средство за раздвижване на застоялата енергия и кръв в матката, което спомага за възстановяване на нормалния цикъл.

Компресът се прилага върху областта между пъпа и пубисната кост, т.е. в областта на матка и яйчници, но и в областта на черния дроб. При ендометриоза здравето на черния дроб е от особено значение, затова честите компреси с рициново масло върху този орган са необходимост. При прилагане след операция компресите могат да предотвратят образуването на белези и сраствания, но затова трябва да се направи възможно най-скоро след операцията. Компресът помага и за облекчаване на дискомфорта при стари белези.

Правило при прилагането на компреси с рициново масло според Барбара Рен: която и проблемна област да решите да третирате, първо трябва да направите компрес на черния дроб. Така ще осигурите отварянето на този основен елиминационен път, за да може да поеме токсините при освобождаването им от болната област. След като черния дроб се отвори, можете да направите компрес с рициново масло на проблемната област, за да премахнете стагнацията.

Необходими елементи:

-парче памучен или вълнен плат с размери около 70 х 30см.

-шишенце органично студено пресовано рициново масло

-найлоново фолио

-шише или термофор с топла вода

-хавлия

 

Стъпки:

1.Сгънете парчето плат на две или три (в зависимост от областта, която искате да покриете).

2.Поставете го върху равна повърхност, която след това ще можете да измиете.

3.Сипете върху плата достатъчно рициново масло, за да го напои добре, но не до толкова, че да започне да капе.

4.Поставете така приготвения компрес върху черния дроб.

5.Обвийте компреса и тялото с найлоновото фолио, за да го задържите на място и покрийте с кърпа.

7.Отпуснете се, поставете шишето/термофора с топла вода върху компреса и останете така от 30 мин. до 1 час.

8.След като направите компреса на черния дроб, можете да повторите тази процедура върху проблемната област.

 

Ако имате притеснения от силна реакция след компреса, направете първия си компрес само за 15-20 мин. Повторете вторият компрес след 1-2 дни след което увеличавайте постепенно регулярността и минутите престой на компреса върху тялото ви, докато стигнете до 5 дни седмично и продължителност 1 час.

 

При пациенти със силни болки по време на цикъл и застой в матката, се препоръчват ежедневни компреси в продължение на 30 до 90 дни, освен по време на цикъл или всеки друг период на кървене. При по-леки случаи се препоръчват компреси три дни седмично за 30 дни, освен  по време на цикъла. И в двата случая след 90 дни намалете честотата на компресите до 1-3 пъти седмично за 1 до 3 месеца в зависимост от подобрението на симптомите.

В много случаи след приключването на процедурата следва усещане за дълбока релаксация. При някои жени първият и/или вторият цикъл след компреси с рициново масло могат да бъдат по-обилни и/или по-болезнени спрямо началото на лечението, тъй като се изчиства застоят в матката. С увеличаване продължителността на компресите болките и спазмите на болното място намаляват и утихват.

Противопоказания:

при високо кръвно налагяне, по време на бременност и менструация, при риск от кръвоизлив.

Не нанасяйте компреса от рициново масло на наранена  кожа, възпален стомах , сериозни възпалителни чревни състояния, по време на менструация и след овулация (ако се опитвате да забременеете). Ако страдате от някакво сериозно или хронично заболяване, консултирайте се с лекар преди да приложите терапията с рициново масло.

Забележка: Рициново масло не трябва да се приема вътрешно без лекарски контрол.

Вижте и: Ролята на физиотерапията при ендометриоза

Източници: 

Барбара Рен – “Клетъчно пробуждане”

Справочник на билките в България

Хайди Брукмайър – https://heidibrockmyre.com