Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на тази от вътрешността на матката, наречена ендометриум, се разпространява извън матката. Тези тъкани се наричат ​​ендометриални лезии. 

Те обикновено се намират в таза или коремната кухина и се появяват върху органи като фалопиевите тръби или яйчниците. Подобно на ендометриума, тъканта се влияе и реагира при менструалния цикъл. С течение на времето тъканта, която е била отделена, няма къде да отиде и остава в капан. Това може да доведе до възпаление, сраствания и кисти на яйчниците. 

Експертите групират ендометриозата според нейния стадий и тип, както и според нейното местоположение, дълбочина, размер и количество тъкан. Видът ендометриоза, който имате, играе роля в симптомите и лечението.

 

Какви са стадиите?

 

Има различни начини за оценяване на ендометриозата. Най-широко използваната скала е на Американското дружество по репродуктивна медицина. Лекарите определят точки според разпространението на ендометриозната тъкан, нейната дълбочина и зоните в тялото ви, които са засегнати.

Въз основа на резултатите състоянието се класифицира в един от четирите стадия:

  • Стадий 1 (минимален): Има няколко малки лезии или огнища. Те могат да бъдат открити по вашите органи или тъканите, покриващи таза или корема. Има малко или почти никаква съединителна тъкан. 
  • Стадий 2 (лек): Има повече лезии, отколкото в Стадий 1. Те ​​навлизат по-дълбоко в тъканта и е възможно да има образувана съединителна тъкан. 
  • Стадий 3 (умерен): Има множество дълбоки огнища. Възможно е да имате и малки кисти на единия или и на двата яйчника и големи участъци сраствания.  
  • Стадий 4 (тежък): Вероятно имате много дълбоки огнища и плътни сраствания. Наблюдават се също големи кисти на единия или двата яйчника.

Експертите не знаят защо някои хора са с по-тежки случаи от други. Ендометриозата не винаги преминава от един етап към следващ. Ако не се лекува, той може да остане същият с течение на времето. Или може да се влоши, или да се подобри.

 

Какви са типовете?

 

Ендометриозата също се класифицира според това коя област на таза или корема засяга. Има четири основни типа: 

  • Повърхностна перитонеална ендометриоза. Перитонеумът е тънка мембрана, която покрива корема и таза. Той обхваща и повечето органи в тези кухини. При този тип ендометриалната тъкан се прикрепя към перитонеума. Това е най-малко тежката форма. 
  • Ендометриоми. Това са тъмни кисти, пълни с кървава течност. Наричат ​​се още шоколадови кисти. Те се различават по размер и могат да се появят в различни части на таза или корема ви, но най-често се срещат в яйчниците. 
  • Дълбока тазова ендометриоза. При този тип, ендометриалната тъкан е нахлула в органите в или извън тазовата ви кухина. Това може да включва яйчниците, ректума, пикочния мехур и червата. Сравнително рядко, но понякога срастванията могат така да съединят органите, че те да останат неподвижни. Това състояние се нарича „замразен“ или „фиксиран“ таз. Но това се случва само на 1% -5% от хората с ендометриоза. 
  • Ендометриоза на коремната стена. В някои случаи ендометриалната тъкан може да расте върху коремната стена. Клетките могат да се прикрепят към хирургичен разрез, като този от цезарово сечение.

 

Какви са симптомите?

 

Основният симптом е болката в таза, обикновено по време на менструация. Може също да чувствате болка по време на сексуален контакт, проблеми с храносмилането или болка при ходене до тоалетна. Други симптоми могат да включват обилни менструации, хронична умора, диария, запек, подуване на корема и гадене. 

През повечето време стадият и видът на вашето заболяване не влияят на симптомите ви. Например, човек в първи стадий ендометриоза може да има по-силна болка от човек в четвърти стадий. Изключение донякъде прави безплодието. Жените в стадии 3 или 4 е по-вероятно да имат проблеми със забременяването, отколкото тези в стадии 1 или 2.

 

Как се диагностицират типовете и етапите?

 

Единственият начин за истинска диагностика на ендометриозата е чрез лапароскопия. Ще бъдете под обща анестезия за тази операция, така че ще спите. Хирургът ще направи малък разрез и ще вкара малък, тънък инструмент за гледане през стомаха ви, за да търси признаци на ендометриоза. Възможно е също да вземат малка тъканна проба или биопсия за тестване. Това ще помогне да се изключат други причини за симптомите ви. 

Вашият лекар може да види повърхностна перитонеална ендометриоза само чрез лапароскопия. Но преди да се премине към операция, необходимо е да се направят други тестове. Ще ви бъде направен тазов преглед, за да се провери за киста и може да се препоръча ултразвуково изследване или ядреномагнитен резонанс за откриване на ендометриома.

 

Типът и стадият повлияват ли лечението? 

 

Лекарите обикновено решават лечението ви въз основа на вашите симптоми и дали искате да забременеете. В повечето случаи се започва с лекарства за болката. Лекарят може също да ви предпише хормонална терапия, като противозачатъчни хапчета, прогестинова терапия, ароматазни инхибитори и гонадотропин-освобождаващи хормонални аналози. Дълго време лекарите смятаха, че хормоналната терапия не работи при дълбока тазова ендометриоза, но последните изследвания предполагат, че не е точно така. 

Ако тези лечения не помогнат, може да се наложи операция за отстраняване на огнищата. Тя може да бъде извършена лапароскопски или чрез отворена коремна операция. Друг вариант за жени, които не искат да забременеят, е хирургично отстраняване на матката. Това се нарича хистеректомия. Може да се извърши едновременно с оофоректомия, при която хирургът отстранява и яйчниците. 

 

Превод: Таня Панорова

Оригинален текст: https://www.webmd.com/women/endometriosis/endometriosis-types-stages