Стресът и репродуктивното здраве – какво се случва с тялото ни, когато сме поставени в стресова ситуация и как това се отразява по-конкретно на репродуктивното ни здраве.

„Бий се или бягай.“

Основните хормони, които се отделят в организма от надбъбречните жлези при настъпила стресова ситуация са адреналин и кортизол. Двата са силно подобни един на друг като действие с тази разлика, че кортизолът има по-дълготраен ефект и циркулира в тялото доста по-дълго в сравнение с адреналина. Така че по-надолу ще се ограничим до разглеждане на кортизола, за да избегнем повторение. Другият важен хормон, който трябва да споменем, когато разглеждаме реакцията на тялото към стресова ситуация е хормонът дехидроепиандростерон или ДХЕА. Това е хормонът, който балансира кортизола и също се произвежда основно от надбъбречните жлези. Важно е да отбележим, че ДХЕА може да се използва за производството на естроген и прогестерон.

Нека разгледаме разликата между добрите намерения на природата за нас и реалността.

Нормалната реакция на стресова ситуация e в следната последователност: появява се стресор, в мозъкът се включва биохимична последователност от събития, които пренасочват бързо кръв, хранителни вещества, най-общо казано всички необходими ресурси, към големите мускулни групи на крайниците и към очите и мозъка, за да можем да се бием или да избягаме. Когато опасността е отминала, стресовите хормони в тялото се разсейват.

При появата на стресова ситуация се включва една и съща химическа последователност от събития, но модерният човек, няма лукса да влезе в режим „Бий се или бягай“, необходим, за да се „изгорят“ освободените в тялото стресови хормони. В този случай стресовата реакция продължава и хормоните, които циркулират в кръвта водят до увреждане на тъкани, а след това се стига и до много заболявания.

… и връзката с репродуктивното ни здраве.

В съвременния свят повечето от нас са подложени на непрекъснат стрес и нивата на циркулиращия в кръвта кортизол се поддържат непрекъснато високи. Проблемът се появява, когато надбъбречните жлези не могат да произведат необходимото количество, за да задоволят огромните нужди на организма. В този случай, тялото ни намира начин да ни осигури необходимото количество. Един от начините е като пожертва част от половите хормони, като ги превърне в стресови – прогестеронът може да се използва, за да се произведе допълнително кортизол. Друг източник на стресови хормони при бременните е развиващото се дете. Надбъбречните жлези на новороденото могат да бъдат значително увеличени, за да осигурят на майката необходимите стресови хормони.

Природата приоритизира безмилостно. На първо място е оцеляването, второстепенни остават доброто храносмилане, възпроизводството. В крайна сметка какво значение има дали ще смелим напълно храната си или ще се възпроизведем, ако ни изяде лъв. И когато този процес се превърне в ежедневие, това лишава жизнено важните органи в тялото ни от енергия и отслабва имунната ни система. Тези фактори допринасят за висока кръвна захар, висок холестерол, сърдечни заболявания, загуба на паметта, остеропороза, хормонален дисбаланс и понижено либидо.

Стресът просто ни кара да загубим интерес към секса. При мъжете това се дължи най-вече на силно намалените нива на тестостерон. При жените причините са по-комплексни, включващи промени в нивата не само на тестостерона, но и на естрогена, прогестерона и пролактина. Половите хормони, заедно с ДХЕА, се използват от тялото за да балансират пагубните ефекти от постоянно завишените нива на кортизол.

Само за мъже…

При мъжете завишените нива на кортизол влошават репродуктивните функции и понижават либидото по няколко начина.

Първо кортизола сигнализира на тялото да намали производството на прекурсорите на тестостерона, т.е. на градивните елементи от които тялото произвежда крайния продукт.

След това, ако все пак някакъв тестостерон бъде произведен, кортизолът блокира нормалния отговор на тестисите към тестостерона. Което означава, че и добавки, съдържащи ДХЕА или андростенедион ще имат малък или никакъв ефект върху либидото по време на стрес.

И последно ако се замислим, че за постигане на ерекция е необходимо пренасочването на кръв от едно място на друго, а по време на стрес основния кръвопоток е насочен към ръцете, за да се биеш и към краката, за да бягаш, не е чудно, че в процеса може да настъпи проблем.

Накратко казано завишените нива на кортизол водят до ниски нива на тестостерон, намален брой на сперматозоидите и понижено либидо.

Зона за жени…

При жените взаимовръзката между стреса и репродуктивната функция е малко по-сложна.

По време на първата фаза от цикъла, така наречената фоликулярна фаза, в която узрява и се отделя яйцеклетка готова да бъде оплодена, естрогенът е доминиращият хормон. По време на стрес нивата на естроген намаляват и това може да доведе до проблеми с отделянето на яйцеклетката от яйчникаили ановулация.

По време на втората фаза на цикъла, или така наречената лутеална фаза, доминиращият хормон е прогестеронът. Той стимулира матката да се подготви за имплантация на оплодена яйцеклетка. В случай, че яйцеклетката не бъде оплодена, лигавицата на матката се изчиства по време на менстуацията. Понижени нива на прогестерона по време на стрес, може да доведат до недоразвита лигавица на матката, което може да попречи на имплантацията, менструалните цикли може да станат нерегулярни – олигоменорея или да спрат напълно – аменорея. А както разбрахме по-нагоре прогестеронът може да се използва за производство на допълнителен кортизол и когато нуждите на тялото са повишени, то с готовност жертва репродуктивните си функции в името на оцеляването.

И така накратко:

·        Модерният човек в повечето случаи не преминава през стандартната последователност от събития при стресова ситуация. Хормоните на стреса остават за много по-дълго в тялото и с времето необходимото количество стресови хормони се повишава.

·        За да посрещне повишените нужди от стресови хормони тялото жертва половите хормони, които в случай на стресова ситуация, оценява като маловажни.

·        Завишените нива на кортизол при мъжете водят до понижен тестостерон, понижен брой на сперматозоидите и намалено либидо.

·        При жените повишения кортизол и хроничния стрес могат да доведат до проблеми както във фоликулярната, така и в лутеалната фаза от цикъла – като проблеми с овулацията, проблеми с изграждането на достатъчно дебела лигавица и съответно проблеми с имплантацията и задържането на плода.

​Автор: Ваня Стойчева


Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash


Източници:

1. The Infertility Cure, Randine Lewis, Ph.D.

2.The Cortisol Connection, Shawn Talbott, Ph.D., FACSM

3.Баланс на хормоните баланс в живота, д-р Клаудия Уелч