Месец март е световен месец за осведоменост относно ендометриозата.

Организации за ендометриоза от цял свят организират кампании за повишаване на информираността по темата. Провеждат се маратони, шествия, публични събития, кампании в социалните мрежи и др. Активностите имат за цел да дадат гласност на проблема и да подкрепят жените, засегнати от ендометриоза, както и да направят заболяването разпознаваемо.

Защо е важно?

Смята се, че 1 от 10 жени в репродуктивна възраст в света има ендометриоза. Напоследък излизат нови статистики, които вече дават данни за една от 9 жени в репродуктивна възраст. Данните от различни държави също така показват, че отнема между 7 и 10 години за да се получи точна диагноза поради разнообразни прочини. Най-често това се дължи на неспецифичността на симптомите, които често изглеждат като други заболявания, недостатъчно познаване на самото заболяване от акушер-гинеколозите и общите специалисти, липса на съвременна техника за образна диагностика, и дори вкорененото в много култури убеждение, че женските болки са нещо нормално.

Особеност на ендометриозата е, че може да доведе до сериозно влошаване на качеството на живот на някои от жените страдащи от нея, но също така може да протича и почти безсимптомно при други.

Заболяването често има тежки последици върху репродуктивните способности на жените, особено ако присъства по-дълго време или е открито късно и не са взети адекватни мерки.

Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза.

Ендометриозата е социално значимо заболяване, защото засяга репродуктивните функции на жените и в дългосрочен план оказва влияние върху демографските параметри на страната. Освен това повлиява работоспособността и възможностите за работа на много от страдащите от болки жени и оказва сериозен финансов натиск върху тях и здравната система като цяло.

Как отбелязваме световния месец на ендометриозата в България?

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ всяка година организира информационна кампания през месец март, чиято цел е да увеличи осведомеността за заболяването. Друга основна цел е да подпомогнем достъпа до специалисти, които познават добре заболяването, да предоставим качествена информация за лечение и менажиране на симптомите и да подпомогнем промени в родното здравеопазване, които да подобрят грижите за жените с ендометриоза и аденомиоза в България. С развиването на фондацията и нарастването на екипа, всяка година се стремим да допълним основните дейсности с нови мероприятия и да достигнем до възможно повече хора.

Какво да очаквате от Ендо Март 2023

Тази година открихме Ендо март с филмова прожекция, част от световната премиера на филма „Удар под кръста“ на 28-ми февруари в Дом на киното. Повече за филма и събитието вижте в „Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата“. Снимки от премиерата разгледайте в този албум.

Кампанията за безплатни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве в страната за всички жени с диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или съмнения за ендометриоза, вече започна. Тази година очаквайте някои клиники да се включат малко по-късно, така че следете сайта за информация и записване. Кампанията ще продължи от 1-ви март до 30 април, а участващите заведения и специалисти, както и телефони за записване можете да следите в страницата Отворени врати 2023.

На 11-ти март с помощта на Advent Crowd организираме благотворителен базар в полза на фондацията в The Steps. Вижте събитието и участващите брандове тук. Очаквайте скоро представяне на всички брандове в специална статия.

На 12-ти и 19-ти март ще проведем пациентска конференция – „Ендометриоза – невидимата болест„. Първият ден отново ще е посветен на медицинската експертиза, докато вторият е заделен за холистични подходи. Цялата програма вижте на Конференция 2023. Записването започва от днес, като имате възможност да зададете и въпроси предварително. Обърнете внимание, че за лекциите на запис, това ще е единствения начин да зададете въпрос. До 12-ти ви предлагаме да гледате записи от предишната конференция в youtube канала ни.

Предстои да обявим дати за курс за хранене за ендометриоза от Ваня Стойчева и Михаела Шехова и терапевтична група с Нина Пенева.

Очаквайте и още няколко нови неща, за които ви препоръчвам да следите социалните ни канали или страницата Ендо Март 2023.

Част от дейностите през март са и събития и дискусии с медицински специалисти, в които срещаме лекарите с пациенти, психологическа подкрепа чрез срещи на общността, кампания в социалните мрежи и др. В такива можете да се включите и вие като разкажете на близките и приятелите си.

Как да се включите?

На първо място, споделете в социалните мрежи или с приятелите и колегите си какво е Ендо Март, какво е ендометриоза, защо е важно да се знае за нея и всичко, което вие лично смятате за най-важно по темата, както и че всеки, които има нужда от информация, може да я намери на www.endometriosis.bg.

Ако имате приятелки или роднини, които имат болезнен цикъл, обяснете им, че това не е нормално, дори и лекарят им да твърди така. Обяснете им, че болката е признак, че нещо не е наред и трябва да потърсят причината задължително, дори и да ги търпят и да са намерили начин да живеят с нея. 

Ако имате приятелки с ендометриоза, споделете с тях собствения си опит и ги запознайте с общността. Обяснете им, че не са сами, че не им се случва нещо животозастрашаващо, че има нужда да се информират, за да вземат най-правилните за тях решение и могат да намерят цялата нужна им подкрепа и помощ. 

Също така постетете събитията, които организираме, и поканете приятели и приятелки, изпозлвайте възможността да се запознаете с други жени от общността и да поговорите с тях на живо. 

Носете жълтата панделка и разказвайте на приятелите си какво е ендометриоза и какво е важно да се знае за заболяването.

Носете тениска или торбичка и отново използвайте възможността да разказвате. Можете да си купите такива от базара, а скоро и да поръчате.

Бъдете проактивни! Независимо дали носите нещо или не, споделяйте с приятелите си какво е ендометриоза, какво представлява тя, какви са симптомите и защо е важно да се знае за тях. Напълно е възможно да се окаже, че познавате жена с ендометриоза, която не знае нищо по въпроса и да ѝ дадете възможност да научи повече и да се погрижи за здравето си преди да има по-сериозни проблеми.

Опитайте да не криете собствените си симптоми и да споделите за тях, когато това е подходящо. Ако не се чувствате добре, споделете и си дайте възможност да си починете, вместо да търсите начин да се справите с всичкото натоварване, което издържате трудно дори и когато сте напълно добре. Опитайте да слушате нуждите на тялото си повече този месец. 

Други неща, които можете да направите:

Споделяйте ресурсите, които фондацията предоставя – брошурата за ендометриоза, информация за подготовката за операциявъпросника за прегледите, видеа и уебинари с лекари, които специализират ендометриоза, или нашите видеа за осведоменост.

Следете ни и по телевизията и радиото. Ще споделяме и записи винаги, когато е възможно. 

Споделете собствената си историяПишете ни, за да я публикуваме в сайта и каналите на фондацията. Споделете я във вашия профил, използвайте хаштага #ендомарт или #ендоистории.

Запознайте се други жени с ендометриоза – влезте в групата и чата, включете се в ендо кръг, последвайте тези, които са активни в социалните мрежи. 

Следете сайта и социалните ни канали за новини и ги споделяйте с приятелки. 

Разпространете информация за безплатните прегледи и за ендоконференцията.

Използвайте някой от стикерите за ендо март. 

Разкажете за заболяването на работното си място и направете кратко обучение на колежките си как да се грижат за репродуктивното си здраве и кога да потърсят лекар. Разкажете им какви са симптомите на ендометриоза. 

Организирайте събитие за набиране на средства в подкрепа на каузата на работното си място.

Дарете време и доброволствайте във фондацията, или дарете средства, с които да достигнем до повече хора. Ако се съберат достатъчно средства ще можем да организираме още прожекции на „Удар под кръста“ например, за които имахме множество запитвания, при това да съчетаем с други събития. Ще имаме възможност да създадем за брошурите за младежи, по които се работи и в момента, както и много други проекти, които осъществяваме.

… и много други неща! Ако имате идеи, споделете ги с нас и ще се постараем да ви помогнем в осъществяването им!

И най-вече: бъдете здрави, усмихнати и щастливи! Животът ни поднася изпитания, но и възможности да се справяме с тях. Пожелаваме ви прекрасен женски месец и Ендо Март!