Jessica Drummond

Проблемите със съня и ендометриозата вървят ръка за ръка. Пациенти, страдащи от заболяването, редовно се оплакват от смущения на съня като безсъние, невъзможност за заспиване от болка, некачествен сън, хронична умора, синдром на неспокойните крака и други.

Но защо на страдащите от ендометриоза толкова често им се налага да се сблъскват с проблеми със съня?

Когато кортизолът се покачва, мелатонинът спада

Кортизолът, един от хормоните, асоцииращи се със стреса, потиска мелатонина, а мелатонинът е хормон, важен както за лесното заспиване, така и за пълноценния сън.

В допълнение към това, говорейки за ендометриоза, мелатонинът играе ролята и на противовъзпалително средство, облекчаващо болката за мозъка. С повишени нива на стрес през по-голямата част от деня се покачва и кортизолът.

Това обаче е особено проблематично, когато нивата на кортизола се вдигат през нощта. Това определено може да затрудни заспиването и да попречи на хората да си набавят адекватна почивка чрез дълбокия сън. 

Важно е да разберем, че мелатонинът не само подпомага заспиването, а също и облекчава болката, действа противовъзпалително и играе ролята на антиоксидант, противодействащ на оксидативния стрес. 

Много пациенти с ендометриоза или други хронични заболявания споделят, че болките им обикновено са най-силни вечер, което допълнително може да повиши нивата на кортизола. Това пък води до лошо качество на съня. Така лесно се попада в един омагьосан кръг, особено от пациенти с хронична тазова болка.

Какво повишава кортизола?

Кортизолът се вдига като адаптивен отговор с цел управление на стреса. Като цяло кортизолът се покачва в отговор на всеки стрес, независимо дали емоционален, физически, социален, или душевен. Съществуват и редки случаи, в които кортизолът е по-нисък от обикновено. 

Ето обаче някои от най-честите състояния, които са отговорни за повишаването на кортизола и потискането на позитивните ефекти от мелатонина:

 • Реактивна хипогликемия. Ако някой консумира твърде много захар, особено вечер, често инсулиновият отговор е прекомерен, предизикващ спад на кръвната захар в ранните часове на нощта. Ако човек се буди твърде рано (обикновено между 2 и 4ч. сутринта), най-вероятната причина обикновено е реактивна хипогликемия, водеща до висок кортизол и събуждане;
 • Стрес от почти всякакъв тип;
 • Натрапчиви мисли, тревожност, депресия или други психологически състояния;
 • Психическо претоварване;
 • Нарушения в циркадния ритъм, вероятно от прекомерно излагане на флуоресцентна светлина, синя светлина от екрани и недостатъчно излагане на естествена светлина;
 • Прекомерни физически тренировки;
 • Неусвояване на нутриенти;
 • Физически стрес за мозъка, включващ нестабилни нива на кръвната захар, анемия (често вследствие от обилно менструално кървене), възпаление;
 • Множество причини за възпаление, включително дисбаланс на чревния микробиом, хронични вируси, токсичност от тежки метали и химикали от околната среда и др.;
 • Хронична болка.

Мелатонин и болка при ендометриоза

Ендометриозата е в голяма степен и възпалително заболяване, освен естроген зависимо такова. 

Хроничната болка, която често е част от живота с диагнозата, се свързва с повишаването на възпалителните цитокини и други маркери. В рандомизирано контролирано проучване мелатонинът бива сравнен с плацебо при жени с хронична тазова болка, свързана с ендометриоза – употребата на мелатонин намалява ежедневната болка и тази по време на менструация с близо 40%:

“Анализът след проучването показва, че в сравнение с плацебо, лечението (10мг мелатонин на ежедневна база за 8 седмици) понижава ежедневната болка с 39.80%, а дисменореята – с 38.01%.”

Това лечение дава добри резултати и при подобряване качеството на съня при тези жени и намалява нуждата от употреба на медикаменти за болката.

Мелатонинът понижава болката на нивото на мозъчните неврони като редуцира нивото на невротрофичния мозъчен фактор (BDNF). Използването на 10 мг. мелатонин дневно подобрява качеството на съня и понижава нуждата от употреба на аналгетици с 80%.

Мелатонинът влияе ли директно на ендометриалната тъкан?

Рецептори на мелатонина са открити както в нормална ендометриална тъкан, така и в ендометриозни лезии.

Мелатониновият рецептор 1А (MR1A) и мелатониновият рецептор 1B (MR1B) са локализирани от имунохистохимията в клетъчните структури на ендометриалните биопсии на жени и с ендометриоза, и без. И двата рецептора се проявяват и в нормална ендометриална тъкан, и в ендометриозните лезии. Но протеиновата експресия на MR1A е понижена в лезиите от перитонеума в сравнение с експресията му в ендометриума от вътрешността на матката.

Експресията на MR1B не се различава спрямо клетъчните структури. Третирането на тъканите с мелатонин потиска размножаването на влияещите се от естроген ендометриални клетки в култура за 48ч.

Използване на съня и мелатонина за намаляване на възпалението и разрастването на ендометриозата

Ясно е, че сънят следва да бъде приоритет при жените с ендометриоза.

Една от опциите за подобряване на съня е директното използване на мелатонин като добавка. Като клиницист аз предпочитам да се стартира с най-малката възможна доза, тъй като 10 мг. биха могли да дойдат в повече на някои пациенти.

Други добавки, които биха могли да подкрепят по-доброто качество на съня при жените с ендометриоза и които аз често препоръчвам в лекарската си практика, са лавандула, Л-теанин, казеин декапептид и GABA (гама-аминомаслената киселина се счита за инхибиторен невротрансмитер, тъй като блокира (инхибира) определени мозъчни сигнали и намалява активността в нервната система – puls.bg).

Други практики за подобряване на съня, понижаване на кортизола и достигането до противовъзпалителните и антиоксиданти ползи на мелатонина за пациенти с ендометриоза:

 • Работа със здравен коуч за адресиране на индивидуални стресори и справяне със стреса;
 • Противовъзпалителна диета;
 • Намаляване или ограничаване на захарта, алкохола и кофеина;
 • Ежедневно излагане на естествена светлина за поне 30-60 минути;
 • Изключване на всички устройства, излъчващи синя светлина, и на WiFi след 9ч. вечерта;
 • Успокояваща вечерна рутина преди сън;
 • Хладна и тъмна спалня;
 • Правилна ежедневна тренировъчна програма;
 • Чести масажни терапии;
 • Високопротеиново хапване преди лягане.

Приоритизирането на съня, употребата на мелатонин и други добавки, подкрепящи съня, и терапевтичните практики са ключови части от холистичния подход по отношение адресирането на симптомите на ендометриозата.

 

Източник: https://integrativewomenshealthinstitute.com/sleep-melatonin-and-endometriosis/ 

Превод: Деница Кисимова

Курсивът е добавен от преводача.

Превод със съкращения.

Заглавно изображение: Photo by cottonbro studio