Намерете подкрепа

Ние подкрепяме жените с ендометриоза чрез информация, която им позволява да разберат състоянието си и да поемат контрола в живота си.

Диагностицирането с ендометриоза може да бъде обезсърчително преживяване, но не е нужно да се сблъсквате с това сами. Ние сме тук, за да ви подкрепим.

Физическа подкрепа

След медицински интервенции, дори и след минимално инвазивни като лапароскопията, е необходимо възстановяване.  Продължителното изпитване на болка също налага възстановяване на организма. За жените с ендометриоза е нужна подкрепа и отвъд операциите и хормоналните лечения. 

д-р Дончо Лисийски

д-р Дончо Лисийски

Акупунктура

www.daoistacupuncture.com

Д-р Лисийски завършва медицинския факултет на Висш медицински институт – София през 1996 г.

Практикува акупунктура от 2005 г. и следва традиционния стил на практикуване на акупунктура, основан на акупунктурната класика – Ней Дзин (Су Вън и Линг Шу), Нандзин, Да Чен, т.н. Използва индивидуален подход и набляга на профилактиката и предпазването от заболявания.

Димитър Ников

Димитър Ников

юмейхо терапия и рефлексотерапия

@centermassagesbes96

Д. Ников се занимава с народна медицина и източни методи от 1980 г. От 1991 г. изучава и практикува методите да японския учен проф. Масаиуки Сайонджи – т. нар. юмейхо/иумеихо терапия (хълбочно-изправяща, притискащо-разтриваща терапия, която работи с гръбначния стълб и центъра на тежестта).

Притежава диплом N1 за България 4-та майсторска степен на квалификация „Учител“ при проф. Сайонджи. През 1992 г. получава диплом „Народен лечител“ от Националния център по физиотерапия и народна медицина – гр. София, а през 1996 г. завършва и Рефлексотерапия в НСА. 

Ваня Стойчева

Ваня Стойчева

консултант по естествено хранене

www.vanyastoycheva.com

Ваня Стойчева завършва Канадско училище по естествено хранене през 2021 г. От 2022 г. работи като нутриционист към инвитро център Неовитро в София.

Интересите ѝ са насочени към женското репродуктивно здраве и връзката му с храненето и начина на живот. Фокус в работата ѝ е цялостния подход към здравето на човека и връзката между ум, дух и тяло. Обучението ѝ покрива протоколи за естественото хранене и начин на живот за всяка фаза от живота на човек.

Психологическа подкрепа

Психологическата подкрепа е изключително важна при всяко едно хронично заболяване. Ето защо препоръчаме надеждни специалисти, които са на ваше разположение. Можете да разгледате профила на всеки един психолог и да се свържете с него директно на посочените координати.

Психологически консултации могат да се провеждат и онлайн или по телефон. Свържете със съответния специалист за повече информация.

Стела Хараламбова

Стела Хараламбова

Репродуктивен психолог

0879 58 44 55

www.haralambova.com

Специализирала международно в така наречените терапии от трето поколение (Контекстуални терапии) като Acceptance and Commitment therapy, Functional Analytic Psychotherapy, Integrative Behavioral Couple Therapy, BA for depression, DBT. Член на Българската Асоциация по Репродуктивна психология. Стела Хараламбова е преминала различни обучения по перинатална психология и е автор на първата публикация на изследване в България свързано с Качеството на живот при жените преминаващи през инвитро процедури –Хараламбова, С. (2018). Инфертилитет и качество на живот при жени в процедури по асистирана репродукция. Население, 2, 173-192. ISSN 0205-0617 (Print); ISSN 2367-9174 (Online).

Интересите й са в сферата на репродуктивната психология (работи с двойки, които преминават през асистирана репродукция, инвитро с участие на трета страна, повтарящи се аборти, бременност след АРТ, следродилни депресии, осиновяване). Също така тревожни разстройства, депресии, зависимости, проблеми в двойката и други.

Елена Ангелова

Елена Ангелова

Психолог

0899 84 50 21

www.mechtazabebe.com

Магистър-психолог по Обща психология от СУ „Св. Климент Охридски“, хипнотерапевт от Българска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия, сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология  (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложната кинезиология, работата с биоенергийната система, със съзнанието и подсъзнанието. Завършила е обучение по Позитивна Психотерапия и е терапевт в развитие по метода EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) за справяне с травматични преживявания, тревожност, проблеми, свързани със себеоценката и други.

Треньор и консултант по личностно развитие. Създател е на сайт за подкрепа и помощ на двойки с репродуктивни проблеми http://mechtazabebe.com/, водещ е на тренинги, семинари, ежеседмични терапевтични групи и на индивидуални психологични консултации. 

За нея психотерапията е общуване сърце в сърце и подхожда към процеса с приемане, автентичност и отговорност.

Милена Маринова

Милена Маринова

Психолог

0896 87 83 05

Член на Дружеството на психолозите в България. Завършва магистратура по “Социална психология” във Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Притежава опит в консултирането на хора, преживели насилие в продължение на 16 години, придобит при работа в държавната система за закрила на детето и социални грижи, като консултант в Център за възстановяване, консултиране и психотерапия към Фондация „Асоциация Анимус“ и като консултант към Сдружение „Рефлективно учене България”. Притежава множество допълнителни обучения и квалификации в сферата на психотерапията и психологическото консултиране, включително и завършено обучение по EMDR терапия.

Професионалните ѝ интереси са в областта на психологичната травма и нейното отражение върху функционирането на хората, в това число и травмата от преживени медицински интервенции.

Правна подкрепа

Правна подкрепа е необходима в случаи, в които са нарушени пациентските ви права, но също и за да се запознаете с възможностите и правата си и да се препазите от такава вероятност. Фондацията препоръчва специалисти по медицинско право.

адв. Мария Петрова

адв. Мария Петрова

Адвокат медицинско право

www.mariapetrova.bg/

Завършва магистърски степени по „Хуманна медицина“ и „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ в Медицински университет – София, както и магистърска степен по “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Притежава няколко следдипломни квалификации в сферата на медицинското от право от водещи европейски университети. Основател и ръководител е на Кантора по медицинско право LexMedica, както и изпълнителен директор на Фондация „Европейски институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве“. Има дългогодишен опит в процесуално представителство по граждански, наказателни и административни дела. Член е на Световната асоциация по медицинско право и етика и две поредни години е отличена с награда за „Най-добър млад учен“ в сферата на медицинското право. Преподава социално и здравно законодателство в Медицински университет – София.

Наръчник за пациентски права

Наръчник за пациентски права

www.formulirai.com

Правата на пациента са вид защита, която получаваме по закон без значение от раса, пол, възраст, етнос, националност, здравословно състояние или сексуална ориентация.

Задължение на всеки пациент е да се информира за здравните си права. Нашата цел е да направим информацията за тях достъпна и лесно откриваема онлайн. Можете да използвате наръчника или да споделите информационната брошура. 

Повече информация ще намерите в сайта и фейсбук страницата.

Ендо общност

Онлайн групи за подкрепа

Българската онлайн ендо общност се развива постоянно. Ако имате нужда да поговорите с други жени с ендометриоза и да споделите мнение или опит или да откриете разбиране, можете да ги намерите в следните групи, в които членува и екипа на фондацията:

Официална фейсбук група на фондацията

Ендометриоза – група за взаимопомощ

 

Срещи на живо

Женските кръгове са наши редовни срещи, в които се свързваме една с друга, обсъждаме начина си на живот, хранене, движение, отношения с другите и открития за всяка една от нас.

Вярваме, че това знание е важно за всички ни, за да можем да имаме по-качествен живот. Женските кръгове се обявяват на страницата на фондацията във Facebook.

Срещите на живо са временно прекратени поради епидемологичната ситуация.

Блогове за ендометриоза

My Endo Story

Виктория Радославова

Най-живите разкази за това как се живее с ендометриоза ще откриете в блога на Виктория Радославова. Освен това споделя и много ценни съвети за справяне с някои от трудностите, с които се сблъскваме ежедневно.

www.vickyradoslavova.wixsite.com

 

My Organic Life

Лора Ризова

Лора пише за ендометриоза с акцент върху алтернативните методи, които помагат за справяне с болката и подобряват качеството на живот на жените с ендометриоза. Ще я намерите на:

www.myorganiclife.me

 

Endo Me

Анна Димитрова

Първият блог за ендометриоза на български. Фокусиран върху бавози познания за заболяването, но и психологическите аспекти на живота с ендометриоза. 

www.endome.eu

 

За връзка с нас

Ако имате нужда да поговорите с някой, или имате нужда от съвет и подкрепа, можете да се свързвате с нас всеки ден между 16 и 18ч. на тел. 0888 277745 или да ни пишете по всяко време на е-мейл: info@endometriosis.bg, или в нашата Facebook страница – @endometriosis.bg

Програма на конференция 2023