Един от по-малко възприетите симптомите на ендометриозата е умората. Въпреки че няма много проучвания за този симптом и причините за неговата поява, се смята, че продължителното усилие в посока управление на хроничната болка и вътрешния дискомфорт на тялото ни правят изтощени. Депресията е друга причина, поради която жените с ендометриоза могат да усещат умора. Имайки предвид, че жените с ендометриоза са по-склонни да развиват чувства на тревожност и депресия, ни отвежда до извода, че често се борим с две състояния едновременно – болка и тревожност, които изчерпват енергията.

Напоследък често се говори за това, че ако поставиш основите на добри сутрешни навици и рутина, може да повлияеш на това как се чувстваш и функционираш през останалата част от деня. Главният акцент тук е, че много от жените с ендометриоза позволяват на живота да се случва, вместо да поемат контрол и да управляват деня си още от сутринта.

Започвайки деня с малки стъпки към установяване на определени навици, лесно трансфоримирате състоянието си от събуждане с депресия, демотивираност и изтощеност до чувството за енергизираност, вдъхновеност и свързаност.

По-долу Джесика Дъфин (известен ендо блогър) описва сутрешната си рутина и как това й помага да започне деня си изпълнена с чувство за позитивност и енергичност. Както и да искате да изглежда вашата сутрин, организирайте я реалистично за времето, което имате сутрин, и така че да ви хареса:

 

Променете алармата на часовника си

 

Може да е полезно действително да анализирате за кратко какво точно ви събужда сутрин. Дали се събуждате сами? Дали това е пронизителна сирена или досадното звънене на алармата? Или пък нещо по-привлекателно, като успокояващи звуци или любима песен?

Това е първото нещо, което чувате, така че потърсете начини да го направите по-приятно. Наскоро започнах да използвам настройката за „лягане“ на моя iPhone вместо алармата, избирайки звуци от птичи песни. Всъщност вече се усмихвам, докато лежа полубудна сутрин, а не с премрежени очи да натискам който и да е бутон, за да спра врявата от алармата.

 

Пребройте назад

 

Всяка вечер, в опити да заспя, броя назад. Преброявам назад от 2000 и всъщност помагам на мозъка ми да се успокои и знам, че това се бори и с безсънието ми. Наскоро започнах да чувам все повече как броенето назад спира мозъка от влизането в режим на реакция. Докато се събуждате, опитайте се да броите назад от 5 – това петсекундно закъснение може да накара мозъка ви да направи завой от негативните мисли към които обикновено се отправя в момента, в който отвариш очите си, към нещо по-позитивно.

 

Създайте свое пространство

 

Като творец, имам нужда от пространство, което ме кара да искам да бъда там. Холът ми е пълен с растения, а сутрин паля свещ заобиколена от кристали (дали работят или не незнам, но поне изглеждат красиво).

Това може да звучи напълно „хипи“ за вас, в което няма проблем. Просто създайте пространството, което искате. Дори и да е покрито с плюшени мечета или неща от анимацията „Симпсън“, дерзайте! Просто си направете място, където да искате да се събуждате.

Чай

 

Да си направиш закуската, която обичаш, е приятно създаване на удоволствие, което бавно събужда сетивата и ви носи енергия и наслада.

Започвам деня си с чай, който обичам. Това ми помага да се събудя и да се чувствам свежа и бодра. Парата е почти хипнотизираща на фона на сутрешните лъчи и е успокояващо да държиш гореща чаша докато се разбуждаш.

За вас този ритуал може да включва кафе, фреш или смути. Насладете му се!

 

Медитация

 

Щом си взема чая с мен, се разполагам удобно за пет минутна медитация.

Знаем, че медитирането намалява нашата реакция към стреса, повишава способността ни да се фокусираме и концентрираме, и намалява чувствата на тревожност и депресия. Аз също се чувствам по-спокойна, центрирана и позитивна след медитация.

 

Йога и ходене

 

Аз правя йога, защото не съм спортна личност, но съм винаги силно напрегната, и йогата е един от начините да се освободя от стреса.

Упражненията като цяло са чудесен начин да увеличите чувството на благополучие и да повишите настроението си сутрин. Дори ако сте потанцували няколко минути на любимата си песен, или дори само пет минути кардио, това със сигурност ще ви помогне да се събудите и да се чувствате добре.

Бързото ходене или джогингът увеличават сърдечната честота и извеждат токсините чрез потта, което увеличава нивата на щастливите хормони – ендорфини, които не само спомагат за облекчаване на стреса и депресията, но и могат да подобрят нашия опит с болката.

Ако вече съм уморена, ходенето може да ме измори повече, особено ако недоволно влача краката си. Но ако се ангажирам с това истински и обикалям сред зелени площи, тогава чувствам нов прилив на енергия.

Разбира се, интензивното ходене може да бъде трудно с ендометриоза, така че слушайте тялото си. Не ходете на разходка, ако мислите само как ще се върнете у дома.

Повече от йога упражненията, които Джесика предлага за ендо, можете да видите тук: Yoga for period pain

 

Направете план за деня

 

За да започнете деня си мотивирано, след като вече сте се погрижили за себе си, направете план за деня. Това ви дава целеустременост и ангажираност със задачите, които сте си поставили, и дава основите на това как ще се развие денят ви.

Повече от ендо блога на Джесика Дъфин можете да прочетете тук: http://www.thisendolife.com/

 

Превод: Радиана Величкова

Източник: https://endometriosisnews.com/2017/08/17/managing-endometriosis-with-personalized-morning-routine/

Photo by freestocks.org on Unsplash