Менструацията

Всяко момиче минава през пубертета – период, в който от момиче се превръща в жена. Тогава се случват множество важни промени с тялото ѝ, една от които е и появата на първия месечен цикъл.

Всяка от нас е различна и тялото ѝ се развива с различна скорост. За някои момичета първата менструация настъпва едва на 8-9 години, докато при други това става по-късно – на 14 – 16 години.

Какво се случва с тялото при менструация?

С навлизането в пубертета тялото започва да произвежда полови хормони. Естрогенът и прогестеронът са основните хормони, които контролират появата на менструацията. Всеки месец единия от яйчниците (в редки случаи и двата яйчника) произвежда и отделя яйцеклетка. Естрогенът е отговорен за това да подготви матката за евентуална бременност, удебелявайки стените ѝ. Около 14-тия ден  настъпва овулацията – отделянето на яйцеклетката. След овулацията се повишават нивата на хормона прогестерон. Двата хормона продължават да удебеляват стените на матката, за да е подготвена, в случай че е настъпила бременност. Ако това не се случи – горния слой на матката се излющва и изхвърля извън тялото. Това представлява менструацията.

Какви са симптомите на предстояща менструация?

ПМС или предменструален синдром, представляват различните неприятни усещания, които се свързват с идването на менструалния цикъл.

Не всички жени изпитват такива симптоми преди или по време на цикъл.

Симптомите, които някои жени изпитват в дните преди цикъл са:

– акне преди и/или по време на цикъл

– болка и напрежение в гърдите

– болка в стомаха и/или корема

– главоболие

– тревожност

– задържане на вода

– запек и/или диария

– подуване на корема

– раздразнителност

– резки смени в настроенията

– силно желание за нещо сладко

– силна умора.

Каква е „нормална“ менструация и как се разбира ако нещо не е наред?

Смята се, че средно цикълът на една жена е 28 дни, но при всяка една е различно. За нормален се смята всеки цикъл, който не е по-къс от 21 дни и не е по-дълъг от 35. Още от идването на първия цикъл е важно да се следи и записва колко често идва, колко дни продължава кървенето и колко силно е. Има различни начини за това – чрез мобилно приложение или хартиено менструално календарче. Така след време може да се предвижда кога ще е следващата менструация и да се наблюдават различните симптоми. Това е полезна информация и за лекарите в гинекологичния кабинет.

За нормалне цикъл се счита този, в който се наблюдава: 

– ярко червена кръв;

– наличие на лека поносима болка или дискомфорт в областта на кръста и долната част на корема;

– цикълът не е твърде обилен или твърде оскъден (обилен е цикъл, в който сменяте превръзки или тампони на всеки 2 часа, а оскъден е този, при който има слабо кървене или зацапване);

– няма наличие на големи съсиреци (тоест не са по-големи от монета от 5 стотинки);

 

Ако цикълът продължи да варира твърде много в месеците след първата менструация (има твърде различна продължителност или в някои месеци липсва менструация), или има промяна в симптомите (поява на силна болка, промяна в цвета и консистенцията на кръвта), разговаряйте с родители или някой възрастен, на когото имате доверие. Заедно можете да обсъдите възможността за посещение при специалист – гинеколог. Всяка рязка промяна може да е симптом на хормонален дисбаланс или здравословен проблем, но може и да се дължи на стрес, умора и ред други неща.

 

Възможно ли е да кръвотечение или друг вид течение извън менструацията?

Кървенето извън цикъл може да бъде кафеникаво-червено и не много обилно (зацапване). То може да се случва поради различни причини – стрес, промяна в теглото, дори и овулацията при някои жени може да е причина за зацапване.  В някои случаи може да е причинено и от хормонален или друг здравословен проблем. Ако получите зацапване, можете да го обсъдите със своя лекар и заедно да разберете каква е причината за него.

В случай че  получите силно кървене извън нормалната си менструация, незабавно трябва да се консултирате с лекар.

 

Освен вагиналното кървене, има и други видове вагинално течение. Има нормално вагинално течение, което предпазва вагината от инфекции и играе важна роля в различни процеси. Също така по време на овулация се произвежда и т. нар. цервикален секрет, който трае 3-5 дни и може да има прозрачна, лепкава или дори слузеста консистенция и е знак за фертилност, а не за проблем. Важно е да наблюдавате за промени в цвета и консистенцията, защото те могат да са симптом на инфекция, особено ако усетите и неприятна миризма. Тези симптоми могат да бъдат съпътствани от сърбеж или парене. В таива случаи е необходима незабавна консултация с лекар.

Посещението при гинеколога

Гинекологът е лекарят, който се занимава със здравето на женската полова система. Около една година след първата менструация е добре да отидеш на профилактичен преглед при гинеколог. Профилактичните прегледи трябва да се случват поне веднъж годишно. При тези консултации гинекологът ще следи дали цикълът е редовен, както и за инфекции на половата система.  Ще зададе въпроси за менструацията – колко дни продължава кървенето, в какъв период идва менструацията, кога е било последното кървене и др., затова е добре да носите със себе си менструално календарче. Ако имате каквито и да било притеснения, споделете ги със своя гинеколог и/или родител. 

Прегледът протича напълно безболезнено и трае не повече от 10-15 мин. С помощта на ултразвукова апаратура се оглеждат органите на половата система през корема, докато сте на кушетка. Някои лекари все още предпочитат и мануалния преглед , но това се практикува все по-рядко. 

Д-р Надя Магунска ни запознава със съвременните методи за профилактика в гинекологията и репродуктивното здраве като описва подробно какво, кога и как се прави и какви са възможните резултати и следващи действия.

ВАЖНО: Информацията в тази страница не може да служи за поставяне на диагноза, но може да насочи вниманието към някои важни симптоми, които имат нужда да бъдат обсъдени с лекар. 

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: