Учени са успели да репродуцират клетките, които покриват вътрешната стена на матката, и това откритие може да означава голям напредък в лечението на ендометриозата.

Тя е често срещано гинекологично заболяване, причинено от дефектирали ендометриални клетки, които се разпространяват извън матката.

Състоянието е точно толкова болезнено, колкото звучи и макар, че над 200 милиона жени са засегнати от него, все още няма трайно лечение.

Новото проучване прави голяма крачка напред по отношение на лечението. То показва за първи път, че човешки многопотентни стволови клетки (iPS) могат да бъдат препрограмирани така, че да станат здрави вътрематочни клетки. Те са идеални за трансплантация не само поради факта, че могат да поправят дефекти в другите клетки, но и защото са произведени от кожата и кръвта на пациента и няма да бъдат отхвърлени от имунната му система.

„Това е голяма крачка напред. На прага сме да открием лек за ендометриозата“, споделя водещият автор Сердар Булун от Университета Нортуестърн, който от 25 години извършва проучвания с цел лечение на заболяването.

Смята се, че ендометриозата се появява когато клетките на ендометриума не реагират на хормона прогестерон. Това означава, че вместо да останат там където са, те дефектират и преминават през фалопиевите тръби в таза, където продължават да се развиват и да кървят по време на менструация. Тези мигрирали клетки могат да предизвикат силна тазова болка, възпаление и безполодие. Те могат да повишат и риска от рак на яйчниците.

„Някои жени започват да страдат от заболяването още в много ранна възраст, ставаме свидетели на това как ученички се пристрастяват към опиоиди, които могат да съсипят академичния им потенциал и социалния им живот.“ казва Булун.

Необходимостта от дългосрочно лечение е очевидна и това ново проучване дава някои обещаващи резултати. iPS клетките са основният ключ към човешкото тяло. Те могат да създават всеки вид клетка в тялото и същевременно постоянно да се репродуцират. В резултат на това, пътищата за развитие на лечението с iPS клетките са много и е важно, че учените са успели да произведат именно ендометриални клетки от тях.

Ако тези здрави клетки, които реагират правилно на прогестерона, могат да се трансплантират успешно в матката, те биха могли да заменят дефектиралите ендометриални клетки.

Такова лечение би довело до премахване на болката, предизвикана от ендометриозата, но също би могло да се използва и за други заболявания като безплодие и рак на матката.

„Надяваме се, че някой ден ще можем да направим цяла матка, като използваме iPS клетките на пациентката“, казва Булун. Този ден все още е далеч, но проучването ни дава надежда. Учените правят опити да трансплантират матка, но с много ограничен успех, тъй като чуждият орган е често отхвърлян от пациентките. Сега, когато ендометриални клетки могат да бъдат произведени от стволовите клетки на пациента, възможностите за бъдещо лечение се увеличават многократно.

Изследването: https://www.cell.com/stem-cell-reports/pdfExtended/S2213-6711(18)30425-9

Оригинален текст: https://www.sciencealert.com/reproduce-healthy-uterine-cells-using-stem-cells-potential-endometriosis-treatment