Документалният филм „Удар под кръста“ представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на това заболяване, което засяга всяка девета жена, „Удар под кръста“ показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените. Филмът разкрива как милиони жени биват заглушавани от обществените табута и полови предразсъдъци, от дезинформираните лекари и ориентираното към печалба здравеопазване, но и как, борейки се, те могат да подобрят здравната грижа за всички.

Специална прожекция с дискусия

„Дом на киното“, гр. София, ул. Екзарх Йосиф №37

28 февруари 2023 г. от 17:00 ч.

Вратите отварят в 16:30 ч. Продължителност на филма 50 мин.

Прожекцията започва в 17:00 часа. 

В 18:00 следва кратка дискусия по темите, засегнати във филма, с участието на доц. д-р Надя Магунска, Мира Добрева, Милена Маринова и Мария Георгиева. 

Водещ на събитието – Стефан Щерев.

Събитието е възможност да отворим вратата за разбирането на едно изключително разпространено заболяване, което е било неглижирано дълги години. Помогнете ни да разпространим информацията и се присъединете към нас!

Кадри от филма

Партньори

“Заслужаваме да ни вярват. Заслужаваме да бъдем разбрани. Заслужаваме да ни се даде възможност да разберем себе си, телата си и всяко медицинско лечение, което ни се предлага. Заслужаваме най-доброто от системата на здравеопазването.

Чрез посланията във филма, искаме да революционизираме статуквото, така че да получим това, което заслужаваме – правото да живеем здравословен, информиран и пълноценен живот.“

Росарио Доусън, изпълнителен продуцент

Във филма участват:

Джене Рише

регистрирана медицинска сестра, автор и основател на The Endometriosis Coalition. Автор на Part of You, Not All of You, издадена през юни 2022 г.

Лаура Коун

канадски консултант в ранна детска възраст, терапевт и посланник на ендометриозата.

Емили Хач Мануаринг

координатор на събития, видеооператор и посланник на ендометриозата.

Кион Джан - Миранда

базиран в Бруклин визуален артист, дизайнер в Somos Arte и директор на програмата La Borinqueña Grants.

Елизабет Уорън

американски политик и бивш преподавател по право, старши сенатор на САЩ от Масачузетс, служи от 2013 г.

Орин Хач

американски политик, най-дълго служилият републикански сенатор на САЩ в историята – 42 г. Временен президент от 2015 г. до 2019 г. 

Създатели на филма:

Шанън Кон

Режисьор и продуцент

 

Шанън Кон е адвокат и режисьор, чиято работа е показвана по Discovery Channel & Nat Geo, наред с други. Предишният й филм Endo What? е приветстван от Габриел Джаксън от The Guardian като „филм на годината“ и от Newsweek като „първата стъпка по пътя към промяна“.

Хилъри Родъм Клинтън

Изпълнителен продуцент

 

Изпълнителният продуцент Хилари Родъм Клинтън е американски дипломат, адвокат, писател и оратор. Била е държавен секретар на САЩ, американски сенатор демократ от Ню Йорк и първа дама на Съединените щати.

Росарио Доусън

Изпълнителен продуцент

 

Изпълнителният продуцент Росарио Доусън е американска актриса, продуцент и активист. Нейните филмови заслуги включват Kids, Seven Pounds, The Madalorian и предстоящата поредица от Star Wars Ashoka.

Корин Фокс

Изпълнителен продуцент

 

Изпълнителният продуцент Корин Фокс е американска актриса, продуцент и активист. Тя се изявява в телевизията и киното повече от десетилетие, последно като диджей на „Beat Shazam“ и в сериала на Hulu „Dollface“.

Мей Уитман

Изпълнителен продуцент

 

Изпълнителният продуцент Мей Уитман е американска актриса, продуцент и активист. Изявява се в телевизията и киното от 6-годишна възраст, включително с наградени роли в „Arrested Development“, „Parenthood“ и „Good Girls“.

Научете повече за ендометриозата

Още…

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“

За нас

Фондацията е създадена през януари 2019 г. и работи за информиране и подкрепа на жените с ендометриоза и репродуктивни проблеми в България