Все повече осъзнавам колко е важен сънят за здравето ми – във физически и психически аспект.

От скоро започнах да изпълнявам моя вечерен ритуал преди сън. С него си давам малко лично време само за мен в края на дългия ден. Успявам да се наспя и на сутринта имам енергия както физически, така и емоционално – имам чувството, че новият ден ще е чудесен.

От дълго време не се наспивах добре и имах нездравословни навици – вечерях и/или гледах телевизия до късно, заспивах на звука от телевизора, поддържах помещението твърде топло.

Реших да променя това, след като чух лекцията на Ваня Стойчева “Сън и ендометриоза” по време на Конференцията Ендо Март 2022. Получих много полезни съвети както за съня, така и за храненето и менструалния цикъл.

Ваня създаде и имейл предизвикателство „Подобри съня си“, за което можете да се запишете от тук

 

Пречките пред добрия сън

 

От месеци вкъщи текат ремонтни дейности. Доскоро почти целият ми ден преминаваше в хола – използвах това място за закуска, работа, вечеря, почивка и…сън.

Да си почиваш в помещението, в което работиш, не е най-добрата идея, а да не говорим за пълноценно наспиване в него.

Най-неудобното нещо на това да спя в хола, е липсата на спокойствие. Доста често след натоварен работен ден не успявах да се отпусна достатъчно. Сякаш подсъзнателно свързвах това помещение с работа вместо с почивка.

Друга пречка за спокойния ми сън е, че партньорът ми има навика да гледа телевизия до късно. Така например след медитация на тиха музика отново в крайна сметка заспивах на звука и светлината от телевизора.

Когато най-сетне спалнята ни бе готова, това бе най-щастливият момент за мен. Вече нямаше нужда да съм в хола и можех да прекроя помещението по начин, който ще помогне за здравословния ми сън.

 

Как изглежда моят вечерен ритуал?

 

Намерих вдъхновение в статията Eндометриоза и хигиена на съня, както и съветите на Ваня Стойчева.

Моят ритуал е много лесен:

 • гася осветлението,
 • паля няколко свещи (не е задължително да са ароматни)
 • и си пускам приятна музика.

За мен е важно музиката да не е натрапчива и да не ме кара да си припявам. Тук фокусът ми е върху това, да остана насаме със себе си в моето лично пространство – понякога медитирам, друг път просто гледам сенките по стените. Често си представям, че съм в гората и се сливам с природата, поемайки от нейната енергия.

Също така за допълнително успокоение капвам капка етерично масло от лавандула на крайчето на възглавницата или леко нанасям на китката на ръката или зад ухото. Действа ми толкова отпускащо, че сякаш целият стрес от изминалия ден изчезва.

Лежейки в леглото, гледайки бягащите по стените сенки от пламъка на свещите, чувствам уют и сигурност. Така неусетно се унасям и заспивам.

 

А вие имате ли вечерен ритуал?

 

Ако не, можете лесно да си създадете такъв:

 1. Изберете подходящо помещение, ако е възможно – не е задължително това да е спалнята. Също е важно да избягвате места, които свързвате с работа или напрежение.
 2. Проветрете помещението преди да започнете своя ритуал – кислородът ще ви освежи, но ще помогне и за по-доборото наспиване.
 3. Пуснете завесите и се уверете, че в стаята няма източници на синя светлината (като например екрана на телевизора или телефона).
 4. Намалете яркостта на светлината в помещението или запалете свещи – това ще помогне на организма да се настрои за сън.
 5. Изберете нещо, което да правите всеки път преди да заспите – така мозъкът ще започне да асоциира дадената дейност с настъпването на съня. Можете например да си пуснете музика и да медитирате, да пишете в своя дневник или да изброите 3 неща от изминалия ден, за които сте благодарни. Този принцип важи и за новия ден – можете да помислите за ключова дума, която да описва вашето положително очакване за деня.

 

Мерки за безопасност

 

Преди сън внимавам за следните неща:

 • Винаги загасям запалените свещи преди да заспя.
 • Моля партньора ми да провери стаята, например след около 30-40 мин. или настройвам аларма на телефона, за да не забравя да изгася свещите.
 • Задължително проветрявам стаята, след като изгася свещите.

 

Автор: Паулина Зарева

Снимка: Паулина Зарева