Candida Albicans е микроскопична гъбичка и нормален обитател на човешкото тяло. Нормално живее в хармония с други микроби, но понякога може да наруши баланса и да създаде проблем. Кандида може да се окаже свързана с репродуктивни проблеми като ендометриозата, която влияе неблагоприятно върху фертилитета. Много от проблемите, засягащи жените с ендометриоза, са много сходни с тези, причинени от растежа на кандида в организма.

Какво е ендометриоза?

Ендометриоза се появява, когато ендометриална тъкан от лигавицата на матката се имплантира извън матката например върху пикочния мехур, червата или яйчниците. Тази ендометриална тъкан се държи точно както нормалната ендометриална тъкан се държи по време на менструалния цикъл. Ендометриалната лигавица на матката рутинно се изхвърля от организма всеки месец, но ендометриозната тъкан е улавена в различни органи без лесен изход за кръвта и набъбналата тъкан. Поради това причинява различни степени на възпаление и сраствания, които могат да причинят безплодие.

Какво причинява ендометриоза?

Съществуват различни теории за това какво причинява ендометриоза. Хормонален дисбаланс с преобладаване на естроген, вероятно заради поглъщане на естроген от храни или чрез излагане на химикали, може да насърчи растежа на ендометриозата. Компрометирана имунна система може да предизвика възпалителна автоимунна реакция, генетиката също може да играе роля. Инфекцията с кандида също може да взаимодейства с хормоните, които стимулират растежа на ендометриозата.

Симптоми на ендометриоза

Физическите симптоми на ендометриозата включват болезнен цикъл и болка в тазовата област, стомашно-чревни или пикочни проблеми и обща умора. На страдащите от ендометриоза им е трудно да заченат поради блокирани фалопиеви тръби или импланти или сраствания в близост до яйчниците. Пациентите, страдащи от ендометриоза, също често имат допълнителни здравословни проблеми като чувствителност към химикали и алергии, подуване на корема, запек и диария, синдром на хроничната умора, уринарни заболявания и много чести вагинални инфекции. Много от тези заболявания звучат подобно на свръхрастежа на кандида.

Какво причинява свръхрастеж на кандида?

Кандида причинява симптоми когато надхвърли по количество други полезни бактерии в резултат на приема на антибиотици, перорални контрацептиви, имуносупресиращи лекарства или поради общо понижено здраве и намален имунитет. Докато приемаме каквато и да е форма на антибиотик е необходим допълнителен прием на ацидофилус и други пробиотици.

Връзката между ендометриоза и кандида

Много жени, които успешно лекуват и управляват инфекцията с кандида имат едновременно и успех в лечението на ендометриоза. Когато се кандида е под контрол, цялостното здраве е по-добро, а често и симптомите на ендометриоза намаляват. А когато ендометриозата е под контрол, възможността за зачеване се подобрява значително.

Лечение на ендометриоза

Лечението на ендометриоза изисква медицински интервенции, за да се получи точна диагноза. Използват се медикаменти, включително хормонална терапия, но често се налага операция за отстраняване на ендометриозната тъкан. Лечението може да бъде ефективно за ликвидиране на ендометриозата. Но ако традиционните методи и подходи за лечение на ендометриоза са неуспешни, виновник за това може и да е инфекция с кандида. Ако медицинската анамнеза на една жена включва хронични вагинални гъбични инфекции, инфекции на стомашно-чревния тракт или пикочните пътища, заедно с хронична умора и тазова болка, има вероятност за прикрита инфекция с кандида и тя трябва да се лекува.

Диета за елиминиране на кандида

Справянето с инфекция с кандида изисква промени в диетата. Избягването на приема на захар и пренебрегването на глада за сладко може да елиминира кандида. Гъбичките се хранят със захар, а кандида може да причини и глад за сладко. Четете етикетите и се пазете се от скрита захар в храните. Пробиотична добавка под формата на капсули, таблетки или консумация на кисело мляко с жива ацидофилус ще бъде от полза за стомашно-чревната и вагиналната флора. Чувствителността към мухъл може да бъде предизвикана от консумация на храни като сирена и сушени плодове. Алкохолът също може да нахрани кандида, а жена, която иска да зачене, трябва да спре алкохола.

Диетата за ендометриоза е подобна на анти-кандида диетата, и не само облекчава симптомите на ендометриоза, но също и подпомага нормализирането на хормоналните нива и насърчава доброто здраве. Премахването на храни, които влошават симптомите, също може да намали нивата на естроген и простагландините (хормони, стимулирани от естроген), които са отговорни за болезнените спазми. Въведете фибри чрез сложни въглехидрати и зеленчуци, взимайте Омега-3 (мастни киселини) под формата на ленено семе, риба и някои ядки, за да се намали възпалението в организма. Соевите продукти трябва да се избягват от жени, които са чувствителни към естроген.

Когато промяната в диетата не е достатъчна

Ако промените в диетата не са достатъчни за изкореняване на кандида, може да се наложи жената да бъде лекувана с анти-гъбични кремове без рецепта или дори с перорални противогъбични лекарства за справяне с кандида. Лекарят може да прецени ситуацията и да предпише подходящо лекарство или протокол за лечение на кандида.

За жени, страдащи от ендометриоза и кандида, елиминиращият кандида начин на живот помага за постигане на общо по-добро здраве с намаляване на гъбичките в организма. И влияе добре и на ендометриозата. Хранителния режим може да поддържа добро тегло, да избягва пикове в кръвната захар (което ще помогне да се контролира кандида) и да даде на жената добра основа преди зачеването. След като кандида е под контрол, ендометриозата също се подобрява, а плодовитостта доста по-възможна. Поддържането на здравословен хранителен баланс и премахването на лошите храни е от основно значение за облекчаване на симптомите на ендометриоза, както и за премахване на кандида.

За автора: Eric Bakker B.H. (Comp.Med), N.D, R.Hom. е опитен натуропатичен лекар, който има клинична практика от 25 години. Страстта на Ерик е подобряването на живота на хората чрез доказани лайфтайл и уелнес принципи в начина на живот, чрез натурална медицина, както и образоването на обществеността и професионалистите. Ерик е специализиран в инфекции с кандида, както и с надбъбречна умора и нарушения на щитовидната жлеза. Д-р Бакер е написал една от най-изчерпателните книги за гъбични инфекции, наречена Candida Crusher.

Оригинален текст: https://natural-fertility-info.com/link-between-candida-and-endometriosis.html?fbclid=IwAR2m9uouaO8vQxQK0jgCojI7PwEpUGY7FmJ0ZUP_KVz5dz3vLwk2-wxE7hQ

Photo by Jared Brashier on Unsplash