Възпалението е естествен процес в организма, който възниква при някакво нараняване или заплаха. Имунната система на организма освобождава бели кръвни клетки в зоната на нахлуване или травма, за да защити и излекува зоната и да унищожи всяка инфекция и т.н., която може да е налице. Резултатът за нас изглежда като подуване, зачервяване и болка, но в действителност се извършва заздравяване.

 

Какво представлява хроничното възпаление?

 

Възпалението не би трябвало да е дългосрочно; то е временна реакция на временна травма, която след като се излекува, може да се облекчи. Хроничното възпаление обаче се появява, когато по някаква причина организмът се чувства застрашен и е застрашен от травма или инвазия, които не могат да бъдат излекувани, като ендометриоза или стресова ситуация.

 

Хроничното възпаление всъщност е вредно за организма и по отношение на ендометриозата може да доведе до засилване на болката.

 

Какви са връзките между ендометриозата и възпалението?

 

Ендометриозата е възпалително заболяване. Възпалителните химикали играят роля в растежа и развитието на ендометриозата, но ендометриозата също така освобождава възпаление в околната област и предизвиква възпалителна реакция и от страна на имунната система.

 

Имунната система не е в състояние да „изчисти“ ендометриозата и така цикълът на възпаление продължава, тъй като тялото се опитва да възпали и излекува областта. С течение на времето това води до образуване на повече белези, които причиняват допълнителни увреждания, като се прилепват към органите и възпаляват областите на таза.

 

Възпалителните химикали, известни като простагландин Е2, също са открити в по-високи нива в тазовата кухина, в течността, която обгражда тазовите и коремните органи, известна като перитонеална течност. Възпаленията обаче са открити не само в тазовата кухина, но изследванията показват, че хората с ендометриозза имат по-високи нива на окисление (оксидация) – вреден процес, който причинява възпаления в организма.

 

И накрая, хората с болезнена менструация също имат високи нива на тези провъзпалителни химикали в менструалната си кръв – и мисля, че повечето от нас с ендометриоза могат да се причислят към тази група!

 

Какви са рисковете от хроничното възпаление?

 

Хроничното възпаление има редица странични ефекти и е свързано с някои от най-разпространените в света заболявания и психични състояния, като депресия и диабет. Важно е всички да са наясно с хроничното възпаление, а не само хората с ендометриоза.

 

Какво друго причинява хронично възпаление освен ендометриозата?

 

Възпалителният начин на живот, като тютюнопушене, пиене, недоспиване, липса на физическа активност и диета с високо съдържание на възпалителни храни, могат да допринесат за хронично възпаление. Храните, за които е известно, че причиняват възпаление, включват трансмазнини, захар, алкохол, преработено месо и храни, а при някои хора и някои алергени като глутен.

 

Какви са някои от стратегиите за намаляване на хроничното възпаление?

 

Храненето с богата на хранителни вещества диета, богата на противовъзпалителни храни, е един от най-добрите начини за намаляване на възпалението. Антиоксидантите, които противодействат на възпалителния процес на окисление, се намират в изобилие в ярко оцветените плодове и зеленчуци, така че терминът „яжте дъгата“ се използва с основание! Разбира се, запазването на провъзпалителните храни като захарта и алкохола за специални случаи също е от огромно значение.

 

Хроничният стрес допълнително причинява възпаление, така че предприемането на мерки за справяне със стреса чрез практики за понижаване на кортизола, като йога и медитация, е много полезно. И накрая, воденето на здравословен начин на живот, който включва ежедневна физическа активност и достатъчен сън, също ще изиграе ключова роля за намаляване на възпалението.

Можем да приспособим този подход към специфичните особености на ендокринологията, но е важно да започнем с основите на доброто здраве.

 

Превод: Лора Джамбазка

Източник: https://endometriosis.net/living/inflammation-pain