Понякога ендометриозата може да се върне след операция. Но при последващите операции може да е трудно да се каже дали са се образували нови ендометриозни лезии или хирургът е оставил някои лезии от първоначалната операция.

 

Каква е честотата на рецидивите на ендометриозата?

Изследванията показват, че честотата на рецидивите на ендометриозата е между 20 и 40 процента в рамките на пет години след хирургичната намеса [1].

 

ПРИЧИНИ

 

Защо ендометриозата понякога се завръща след операция?

Не е известно защо ендометриозата може да се завърне след операцията. Не е известно и защо ендометриозата се появява. Има няколко теории за развитието на ендометриозата [2]. Те са:

 •     Структурни и функционални аномалии на матката: Структурните дефекти на матката могат да допринесат за анормални маточни контракции, насърчаващи ретроградна менструация [2].
 •     Ретроградна менструация: потокът от менструални късчета, течащ в обратна посока и носещ ендометриални клетки, които се имплантират и започват да растат извън матката [5].
 •     Хипотеза за стволовите клетки: Стволовите клетки могат да се превърнат в много видове клетки, да се имплантират извън матката и след това да започнат да образуват тъкан, наподобяваща лигавицата на матката [3].
 •     Генетично предразположение: Въпреки че не е установен причинителен ген, жените, които имат член на семейството с ендометриоза, са по-склонни да развият заболяването [4].
 •     Имунна дисфункция: Много проучвания предполагат, че ендометриозата може да бъде причинена от имунна дисфункция, при която имунната система не може да разпознае или елиминира както трябва екстраматочните ендометриални израстъци [6].

 

Всеки от тези фактори може да доведе до развитие или рецидив на ендометриоза след операция при жената.

 

Фактори, влияещи на рецидивите на ендометриозата

 

Има три основни фактора, които могат да увеличат шанса за повторна ендометриоза след операция:

 •     Тежестта на заболяването по време на операцията: колкото по-тежко е заболяването, толкова по-вероятно е да се върне.
 •     Пълнотата на отстраняването на лезията: ако някои лезии са оставени по време на операцията, те могат да се развият отново с времето.
 •     Използването на медицинска супресивна терапия след операция: употребата на хормонални контрацептиви след операцията обикновено намалява повторното поява на симптоми на болка при ендометриоза.

Изследване, публикувано в „The Journal of Minimally Invasive Gynecology“, предполага, че младата възраст и високият индекс на телесната маса (ИТМ) също могат да бъдат фактори, свързани с рецидивите на дълбока инфилтрираща ендометриоза [7].

 

СИМПТОМИ

 

Въпреки че много пациенти съобщават за облекчаване на симптомите след операция при ендометриоза, няма гаранция, че операцията ще излекува симптомите на ендометриозата.

 

Лечебният процес след операцията

 

Лечебният процес може да варира от един пациент до друг и е нормално да изпитвате болка непосредствено след операцията. Това обаче не трябва да продължи повече от няколко дни [8]. Пациентите също могат да получат:

 •     Вагинално кървене, продължаващо около две седмици след операцията
 •     Чувствителност в коремната област, която трае един до три дни след операцията
 •     Болки в рамото, продължаващи до два дни след операцията.

Симптомите на ендометриозата могат да се върнат в рамките на една година след операцията, а честотата на рецидивите обикновено е по-голяма с течение на времето [9].

 

ДИАГНОСТИКА

 

Как могат лекарите да определят дали имам рецидивираща ендометриоза или не?

Най-добрият начин за диагностициране на рецидивираща ендометриоза е чрез лапароскопска ексцизия.

 

ЛЕЧЕНИЕ

Какво мога да направя, за да предотвратя завръщането на ендометриозата след операцията?

 

Хормонално лечение

 

Изследванията показват, че продължителната употреба на перорална контрацептивна терапия след операция може да намали повторната поява на ендометриоза [10]. Жените, които не желаят да забременеят, обикновено се лекуват с комбинация от орални контрацептиви и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за облекчаване на болката. Някои жени могат да избират други опции за контрацепция като вагинални пръстени или пластири.

 

Други опции вместо хормонални контрацептиви включват:

 •     Агонисти на рецепторите на гонадотропинов хормон (GnRH)
 •     Прогестинови лекарства
 •     Тестостеронови производни
 •     Ароматазните инхибитори

 

Изследване, публикувано в Британския журнал по акушерство и гинекология (BJOG), показва, че лечението с инхибитори на ароматазата заедно с прогестогени, орални контрацептиви или агонисти на GnRH рецептор може да намали болката и размера на лезиите [11]. Проучването показва също, че това комбинирано лечение подобрява качеството на живот на жените с ендометриоза.

 

Бременност

 

Изследванията показват, че забременяването след операция на ендометриоза може да има защитен ефект срещу повторната поява на ендометриозата и болката, свързана със заболяването [12].

 

Как се лекува рецидивиращата ендометриоза?

 

Рецидивиращата ендометриоза може да се лекува с втора операция. Изследване, публикувано в BJOG, съобщава, че 62 процента от жените, които са претърпели операция за лечение на своята ендометриоза, са извършили допълнителни операции в рамките на пет и половина години от първата си операция [13]. Въпреки това, повторната операция може да има ограничени ползи и да намали фертилитета на жената поради загубата на яйчникова тъкан. Втората операция може също да бъде по-трудна от първата поради развитието на сраствания, причинени от хронично възпаление [14].

 

REFERENCES

[1]:https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4551-endometriosis-recurrence–surgical-management

[2]: https://www.drseckin.com/retrograde-menstruation-cause-of-endometriosis

[3]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276151/

[4]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14747841

[5]: https://www.endofound.org/sampsons-theory-of-retrograde-menstruation

[6]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4515278/

[7]: https://www.jmig.org/article/S1553-4650(18)30037-2/fulltext

[8]: https://www.drseckin.com/after-endometriosis-surgery

[9]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3881735/

[10]: https://academic.oup.com/humrep/article/24/11/2729/626356

[11]:https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1471-0528.2008.01740.x

[12]:https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(08)04201-5/fulltext

[13]: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1471-0528.14793

[14]: https://academic.oup.com/humrep/article/20/10/2698/603564

 

Превод: Радиана Величкова

Оригинален текст: https://www.drseckin.com/why-endometriosis-can-return-even-after-surgery

Photo by Olga Guryanova on Unsplash