От Jessica Duffin

Диагнозата ендометриоза не опира само до матката. Добре знаем, че в някои случаи може да се разпространи къде ли не из тялото. Заболяването засяга физиката ни по много начини, карайки ни да се чувстваме изтощени през по-голямата част от времето или предизвиквайки симптоми, близки до тези, асоцииращи се със синдрома на раздразненото черво.

Но точно както ендометриозата засяга тялото, така и тялото може да засегне ендометриозата.

Черният дроб е важен при менажирането на ендометриозата

Може и да сте чували, че черният дроб е важен при менажирането на заболяването. Това е така, защото органът е отговорен за филтрирането на отпадни продукти и хормонални излишъци. Ендометриозата е естроген-зависимо заболяване и хормонът провокира нейните растеж и развитие. 

Също така черният дроб се грижи за пречистването на вредни субстанции като химикали и токсини като резултат от досег с околната среда – пребиваване в запрашени участъци или използването на почистващи продукти. Черният дроб филтрира и непотребни на тялото вещества, поети с диетата, като алкохол например.

Снимка на човек, наливащ вино от бутилка в чаша.

Photo by Pixabay

Модерният начин на живот често претоварва физиката ни с химикали и токсини, които не само влияят на здравето ни (прочетете статията ни за ендокринните разрушители), но и товарят черния ни дроб до такава степен, че той не съумява да пречисти оптимално тялото ни от хормоналния излишък.

Ендометриоза и естрогенова доминантност

Много жени с ендометриоза имат естрогенова доминантност, която не само стимулира заболяването да се развива, но и води до редица други оплаквания: предменструален синдром, подуване, мозъчна мъгла, промени в настроението, инсомния. (Кой също вдигаше ръка при споменаването на всеки симптом?) Разбира се, всички тези симптоми наподобяват оплакванията от ендометриоза. Не съм експерт и не мога да кажа дали всеки един от тях е пряко обвързан с естрогеновата доминантност, но, независимо от причината, сдвояването на симптомите на ендометриозата с горепосочените със сигурност влияе негативно на цялостното ни състояние.

Какво може да се направи? Има курсове, уъркшопи и книги за балансиране на хормоните, но нищо от това няма да проработи в дългосрочен план, ако черният ни дроб не работи правилно. Ето защо считам (и отново – не съм експерт), че е важно да помогнем на черния дроб като подобрим функцията му.

Билки за здравето на черния дроб

Преди менструацията си избирам храни, подкрепящи черния дроб, за да се освободя от “старите” хормони. Любими за целта са ми рукола, чесън, кейл, цвекло, куркума, аспержи и сладки картофи. Може да е съвпадение или плацебо, но откакто се храня с тези храни в периода преди менструация, предменструалният ми синдром и цикълът ми са доста по-леки.

Съществува дълъг списък с храни, подкрепящи дейността на черния дроб, затова проучете въпроса и изберете тези, които ви доставят най-голямо удоволствие в борбата ви срещу ендометриозата!

Какво пречи на работата на черния дроб

Оставих този въпрос за накрая, тъй като знам, че темата не е лесна. Битката ми с кафето продължава сякаш вечно. Обаче, ако успеете да намалите приема и излагането си на токсини и химикали, значително ще подобрите състоянието на черния дроб и ще улесните работата му. 

Разбира се, очевидните са алкохол, кофеин и никотин, но ако спирането на цигарите и борбата с ендометриозата ви се струват непосилни в комбинация, има и други начини. Широкодостъпните козметични и грим продукти са пълни с ненужни химикали, които се абсорбират през кожата. Можете да подобрите нещата като преминете към органични алтернативи. Аз използвам кокосово масло като евтин заместител на козметиката за тяло. С декоративната козметика е по-трудно, но вече на пазара се срещат по-евтини органични варианти. Препоръчително е да замените почистващите и перилните препарати в дома си с био и органични такива.

Надявам се тези съвети да ви помогнат да направите черния си дроб щастлив!

 

Преводът е със съкращения предвид релевантността на информацията за България.

Източник: https://endometriosisnews.com/2018/05/10/endometriosis-more-manageable-liver-support/

Главно изображение: Photo by Karl Solano

Превод: Деница Кисимова