Симптомите, свързани с менструалния цикъл (по-нататък в статията ще го наричаме МЦ) могат да ни кажат много относно хормоналния ни баланс. Дните, през които кървим, са източник на информация за здравето ни и един показател за това е менструалната кръв. Всяка жена трябва да познава добре тялото си и да отчита сигналите, които ѝ подава то с всяко месечно неразположение. Ако се замислим, ние сме благословени – имаме прекрасен “инструмент” – месечният си цикъл, чрез който научаваме толкова много неща и можем да си помогнем преди да е станало твърде късно.

Запазете си час за безплатен преглед: Дни на отворените врати март-април 2022

При здрав МЦ, естрогенът е този, който оформя лигавицата на матката през първата половина на цикъла, водейки до овулация и след това прогестеронът е този, който поддържа лигавицата в матката до идването на цикъла. При всяка жена МЦ протича различно, с различни симптоматики, но като цяло има няколко важни точки, които са общовалидни и според които се смята, че една жена има здрав, нормален цикъл:

 • МЦ идва през 28-35 дни, като за първи ден се счита денят, в който има нормално кръвотечение, а не зацапване.
 • МЦ би следвало да идва леко, без ясно изразена симптоматика, не би следвало да има силни болки, ПМС, топли вълни, рязка промяна в настроенията или много силно напрежение в гърдите.
 • Здравият МЦ е между 4 и 6 дни, като започва с 1-2 по-силни дни, с по-засилено кръвотечение (до 6-8 тампона нормален размер и 3-4 превръзки дневно) и след това да намалява постепенно (до 3 тампона нормален размер и 1-2 превръзки дневно).
 • Кървенето не би трябвало да е прекалено, т.е. да можете да изкарате поне 4 часа със супер размер тампон или нормална превръзка, както и кървенето да не е просто зацапване и да ползвате само ежедневни преврзъки, когато сте в цикъл. Нормално е първият ден например да е по-слаб и след това кръвоточението да се засили, като към края на МЦ течението би следвало да е намаляло.
 • Цветът на кръвта по време на МЦ трябва да е ярко червена (често жените я оприличават на цвета на нар или камъка гранат), не трябва да е розова, светло червена, оранжева или кафява.
 • Съсиреци с размера на малка стотинка са нормални, по-големи от това са сигнал за нещо нередно.
 • Консистенцията на кръвта е по-плътна от водата, но по-гладка като текстура.

Може да откриете, че цветът на кръвта ви варира. Има няколко причини, поради които кръвта може да променя цвета си.

Нищо от медицинска гледна точка.

Кръвта (и тъканите) променя цвета си в зависимост от това колко дълго е била изложена на въздушна оксидация. Помислете за това, когато се порежете – от свежата рана излиза червена кръв. Ако сложите превръзка върху нея и я проверите на следващия ден, ще видите, че червената кръв е станала кафява. Цветът на кръвта изглежда по-тъмен, защото реагира с кислород и по-голямата част от водата в кръвта ще се изпари, правейки пигментацията по-концентрирана.

„Цикълът ви не е просто стара кръв, чакаща да излезе.“

Вашият ендометриум е вътрешната обвивка на матката, където оплодената яйцеклетка ще се имплантира и расте. Ендометриумът се състои от силно васкуларизирана тъкан със специални спирални артерии. Това осигурява на оплодената яйцеклетка бърз и лесен достъп до прясна кръв (носеща хранителни вещества и кислород), така че да може да започне да се развива.

Когато дойде цикълът, тези специализирани спирални артерии се стесняват и всъщност ограничават загубата на кръвен поток. Така че, въпреки че може да изглежда като кръв от свежа рана, кръвта се излива от вагината ви и бъдете сигурни, че няма рана, от която да кървите. Вашият ендометриум не се отделя наведнъж, а по-бавно, с контролирано отделяне и отнема време, докато ендометриалната тъкан се придвижи надолу през шийката и влагалището.

Понякога кръвта е кафеникава или почти черна, друг път ярко червена. И така,

Какво означават различните нюанси?

Цвят кафяво/тъмно червено

В началото или в края на менструацията, кръвта може да бъде тъмно кафяво/червена и може да има гъста консистенция – но също така е нормално първите признаци на менструация да са ярко червени и по-течни. Ако кръвта ви в началото или в края е кафява, това е така, защото кръвта е по-стара и отнема повече време, за да напусне матката. Маточната лигавица потъмнява колкото по-дълго ѝ отнема да напусне тялото. Кръвните съсиреци са нормални в най-тежките дни от периода ви и могат да изглеждат тъмно червени или тъмни почти черни.

Ръждивокафявото зацапване (т.нар. spotting) в няколко дни преди и след цикъл обаче може да бъде белег за прогестеронов дефицит. Интересното е че този симптом може да се наблюдава в комбинация с естрогенов дефицит и/или излишък също. Едното не изключва другото, но може да се появи и самостоятелно. Жените обикновено имат по-обилна менструация, тревожност особено във втората половина на МЦ, ПМС, цикличност на чувствителни гърди, както и проблеми със задържане на бременности, аборти. Основният виновник за ниския прогестерон е стресът и високите кортизолови нива.

Бавно функционираща щитовидна жлеза (хипофункция) също може да допринесе за нисък прогестерон. Противозачатъчните хапчета и нередовната овулация водят до ниски нива на прогестерон също.

Как да си върнем обратно яркото червено в цикъла?

Първото нещо тук е да наблюдавате как реагирате на стрес и да управлявате по-добре стресовите ситуации в живота си. Ако сте тревожен, депресивен тип пробвайте да практикувате йога, медитация, разходки, дишане, леки движения и спортове, успокойте
ежедневието и дайте пространство на повече приятно и спокойно време за себе си. Уверете се, че приемате достатъчно количество листни зеленчуци, които съдържат всички витамини в подкрепа на прогестерона, опитайте да включвате зелени храни на всяко ядене. Друг начин за регулиране на прогестероновите нива е вит.Б6 приеман в дози от 50 до 100 млгр. на ден, но би следвало да е в комбинация с други витамини от групата Б, за да не се получи дисбаланс. Билката Витекс (Chaste berry tree) е известна като хормоно-регулираща, но при нея има известни правила за прием, както и странични ефекти, затова е добре да се консултирате с лекар преди да започнете прием.

Цвят яркочервено

Менструалното кървене обикновено става по-тежко на втория или третия ден от цикъла, тъй като маточната лигавица се отделя по-бързо.

Яркочервената кръв е по-нова кръв, която няма време да потъмнее, преди да излезе от тялото ви. Цикъл с тъмночервена към черна кръв, с плътна текстура и съсиреци е знак за твърде много естроген в тялото. Кръвотечението е силно, може да се наложи да сменяте превръзка/тампон на всеки 3-4 часа или дори по-често. Жени с естрогенов излишък също може да имат напрежение в гърдите, дори болезненост, емоционален пред-менструален период, миома, ендометриоза. Нещата, които се свързват с естрогенов излишък са прием на преработени храни, соя, свръхтегло, прекалена консумация на алкохол, стресиран черен дроб, употреба на козметика и битова химия с наличие на фталати, BPA. Напоследък се счита, че в месото има също много естрогени, заради начините на хранене на животните. В пластмасовите кутии, найлоновите торбички и др. от този тип има много ксеноестрогени, които влизат в тялото по един или друг начин и се натрупват.

 

Научете още за ендометриозата от пациентската конференция за ендометриоза – 19-20 март 2022.

 

Как да си върнем обратно яркото червено в цикъла?

Основната стъпка тук е да обърнете внимание на черния си дроб. Ако той се затруднява да се детоксикира от само себе си, той натрупва тези излишни естрогени и тялото ви започва да дава сигнали за това. Можете да подкрепите черния дроб като намалите или най-добре изключите алкохола, кофеина, нестероидните противовъзпалителни лекарства, редовно правите детоксикация (пролет и есен най-добре, с прием на повече зелени сокове, лимони, глухарче и др.) и увеличите приема на зеленолистни растения и горчиви такива на дневна база (напр.рукола, спанак, лапад, листа от цвекло, манголд). Също ограничете соевите харни и тофуто. Добавки като NAC (N-acetyl cysteine) и билки като глухарче, бял трън и магарешки бодил имат свойството да извеждат от тялото шлаки и се ползват по време на детокс режими.

Цвят Розово

Зацапването е всяко кървене, което се случва извън редовния цикъл – розово или кафяво. Някои хора имат зацапване в средата на цикъла, известно също като кървене по време на овулация.

Кървенето, което се смесва с цервикална течност може да изглежда светло червено или розово. Цикъл с леко кръвотечение, който е розов на цвят и воднист се свързва с дефицит на естроген. Може да имате и един или два дни с нормален цикъл, последвани от дни с розово на цвят кръвотечение, при което можете да издържите повече от 6 часа без да сменяте тампон или превръзка.

Жени с дефицитен естроген могат да изпитват сухота във влагалището, да имат периоди със суха кожа, болки в ставите, ниско либидо. МЦ могат да станат напълно нерегулярни и спорадични. Слаби жени и жени с поднормено тегло имат риск да развият в по-голяма степен естрогенов дефицит. Друг негативен потенциал за това крият диетите с нисък прием на мазнини, нерегулярното хранене, прекаляване със спорта, стрес и противозачатъчните хапчета.

Как да си върнем обратно яркото червено в цикъла?


Уверете се, че приемате достатъчно количество мазнини, но здравословни такива, като кокосово масло, зехтин, авокадо, тлъста риба богата на Омега 3 – скумрия, сьомга, също и ядки, семена като ленено семе, чия и конопено семе. Приемът на протеин е полезен – растителен е най-добре, освен ако не сте сигурни, че животинския е чист от хормони, антибиотици (органично и био месо, яйца, млечни продукти). Ако спортувате много, намалете движението и пробвайте друг тип спортове, които не натоварват толкова много тялото, като йога, пилатес, плуване и вижте как се чувствате.

Някои автори категоризират проблемите в цикъла по малко по-различен начин, затова ви даваме и тази гледна точка. Комбинацията на един или повече симптоми е ясен знак за конкретен дефицит в тялото или дисбаланс:

Симптоми, че имате нарушено кръвообръщение и сте изложени на високи дози стрес:

 • Наличие на съсреци
 • Тъмночервена до черна кръв
 • Наличие на фиброма, полипи и ендометриоза
 • Средни до силни менструални болки
 • Прекалено силно кръвотечение
 • Зацапване в един или повече дни преди старта на МЦ
 • Цикълът ви трае често повече от 32 дни
 • Симптоми за хормонален дисбаланс и стрес:
 • Раздразнителност, свръхчувствителност и ПМС
 • Чувствителни гърди преди МЦ
 • Главоболие или мигрена, придружени с ПМС
 • Подуване и задържане на течности преди МЦ и по време на овулация
 • Констипация (запек) преди МЦ
 • Повишена жажда, топли вълни и нощни изпотявания преди МЦ
 • Липса на цервикална слуз по време на овулация
 • Цикълът ви трае често 26 дни или по-малко
 • Цикълът ви трае често повече от 32 дни
 • Зацапване в един или повече дни преди цикъл

Симптоми на дефицит на ценни хранителни вещества, неправилен режим на хранене и изтощена репродуктивна система:

 • МЦ с розово и воднисто течение
 • Къси менструални цикли – 2-3 дни и по-малко
 • Прекомерно кървене по време на МЦ
 • Изтичане на секрет преди и след МЦ
 • Зацапване в един или повече дни преди цикъл
 • Менструалното течение като констистенция е подобно на мукус
 • Поява на диария или по-разстроени изпражнения по време на МЦ
 • Болка в долната част на гърба по време на МЦ и овулация
 • Цикълът ви трае често повече от 32 дни
 • Повишена жажда, топли вълни и нощни изпотявания преди МЦ

Вижте и: Храни за повишаване на фертилитета, които насърчават метаболизма на естроген

Репродуктивното и менструално здраве все още са погрешно разбрани и подценени в сравнение с други аспекти на здравето. Липсата на подходящо образование и изследвания по отношение на аспектите на женското здраве в много отношения влияе негативно на жените в световен мащаб. Ако бъдем поне малко по-наблюдателни и предприемаме дори малки стъпки в посока по-здрав менструален цикъл, ще се радваме на цялостно добро и репродуктивно здраве.

Мария Георгиева

Източници:

http://cycledork.com/2016/09/02/know-your-flow-what-your-period-says-about-your-hormones/

http://www.mindbodygreen.com/0-26630/what-does-a-normal-period-look-like-the-ultimate-guide-to-your-cycle.html

https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/period-blood-color-brown-black-dark-does-it-matter

Photo by Charles 🇵🇭 on Unsplash